DomovNaši krajiŽupanovo vino in oljčno olje sta Malvazija Santomas 2017 in Stara Kortina Cuvée 2018 

Županovo vino in oljčno olje sta Malvazija Santomas 2017 in Stara Kortina Cuvée 2018 

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Znani so zmagovalci natečajev za Županovo vino in oljčno olje za leto 2019. Strokovno komisijo je letos med žlahtnimi kapljicami najbolj prepričala malvazija Santomas letnika 2017, laskavi naziv za oljčno olje pa je prejelo oljčno olje Janka Bočaja Stara Kortina Cuvée 2018. 

Zanimanje za natečaj za Županovo oljčno olje je bilo letos izjemno, saj se je nanj prijavilo kar 27 oljkarjev s 35 vzorci oljčnih olj. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik komisije dr. Vasilij Valenčič, Jadran Jakončič, Ernest Kante, Teja Hladnik, Daroslav Sedmak, David Hrvatin, Ivanka Vergan in Goran Gregorič, je na podlagi anonimnega ocenjevanja podelila eno zahvalo za sodelovanje, štiri srebrna priznanja in 30 zlatih priznanj, z laskavim naslovom Županovo oljčno olje 2019 pa je okronala oljčno olje Stara Kortina Cuvée 2018, ki ga je pridelal Janko Bočaj. Za prvega spremljevalca so razglasili oljčno olje Morgan Cuvée 2018, ki ga je pridelal lanskoletni zmagovalec natečaja Franc Morgan, naslov drugega spremljevalca pa je odneslo oljčno olje Olea Capris 2018, ki so ga pridelali Igor Novak, Boris Jenko, Franko Miklavčič, Tomaž Koren, Gorazd Jereb, Angelo Hlaj, Vanja Dujc in Franjo Bošnjak.

Zmagovalec je poleg naziva Županovo oljčno olje 2019 s strani župana Mestne občine Koper Aleša Bržana prejel tudi posebno kristalno skledo Steklarne Rogaška, Mestna občina Koper pa bo od zmagovalca odkupila najmanj 250 steklenic olja, ki ji bo služilo predvsem v promocijske in protokolarne namene. Prav tako bo občina odkupila še najmanj 150 steklenic olja 1. spremljevalca in najmanj 100 steklenic olja 2. spremljevalca.

Tako kot je praksa zadnjih let bo Mestna občina Koper tudi letos tistim sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2019, katerih vzorci oljčnega olja so bili vključeni v vodnik Flos Olei 2019 in bodo svoje vzorce oljčnega olja prijavili tudi za sodelovanje za vodnik Flos Olei 2020,  krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja v omenjenem svetovno priznanem vodniku oljčnih olj.

Sicer pa bo Mestna občina Koper – kot letošnjo novost – zmagovalce natečajev še dodatno podprla na področju promocije. Omogočila bo namreč izdelavo profesionalnega promocijskega video spota in profesionalnih fotografij, ki bodo obenem služile promociji vinarstva in oljkarstva turistične destinacije Koper, poleg tega pa bo občina krila tudi stroške kotizacije na sejmu za promocijo bogastva destinacije in gastronomije.

Zmagovalno vino in olje bo širša javnost lahko okušala tudi na vinski fontani v Marezigah. Od lanskoletnega odprtja fontane se namreč zmagovalno vino prodaja tudi na fontani, kot letošnja novost pa se bo  v trgovini ob fontani prodajalo tudi zmagovalno oljčno olje.

V Mestni občini Koper so več kot zadovoljni tudi s prijavami na natečaj za Županovo vino 2019. Nanj se je namreč prijavilo 18 vinarjev s 33 vzorci vin, od katerih je bilo 23 refoškov in 10 malvazij. In za razliko od prejšnjih let, ko so med vini zmagovali predvsem refoški, je letošnji dobitnik naslova Županovo vino postala prav malvazija, in sicer Malvazija Santomas 2017. Tako je na podlagi anonimnega ocenjevanja odločila strokovna komisija v sestavi:  Majda Brdnik (predsednica komisije), Gregor Kocjančič, Tilen Praprotnik, Ingrid Mahnič in Liliana Savioli. Slednja je sodelujočim dodelila 8 bronastih priznanj, 16 srebrnih in 9 zlatih priznanj. Zmagovalec natečaja za Županovo vino  – vinska klet Santomas pa je poleg naziva prejel tudi posebno nagrado, in sicer dekanter Steklarne Rogaška, Mestna občina Koper pa bo od njega odkupila najmanj 500 steklenic vina.

Sinočnji slavnostni večer v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega so popestrili nastopi klape Semikanta`, Štefice Stipančević – Steffy in Danijela Malalana. Slednji se je med drugim v uvodnem delu poklonil pred kratkim preminulemu oljkarju Angelu Hlaju, ki je dolga leta v različnih vlogah bil pomemben člen pri natečaju za Županovo oljčno olje, pa tudi sicer pomemben obraz oljkarstva v slovenski Istri.

Poleg oljkarjev in vinarjev ter številnih uglednih gostov in vinske kraljice slovenske Istre Julije Jogan, se je dogodka udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je pohvalil vse sodelujoče in dejal, da ima Istra prav poseben karakter. »Iz nje lahko poberete vse kamne, ampak, ko jo boste spet preorali, se bodo pokazali novi in novi. Kot da bi nam dala jasno vedeti, da če se želiš ukvarjati  z njo, ti bo dala delo. In če jo boš imel res rad, bo imela tudi ona tebe«.