DomovNovice13. Istrsko povorko si je ogledalo številčno občinstvo

13. Istrsko povorko si je ogledalo številčno občinstvo

Naši krajiNovicePogovoriTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto je v sklopu Istrskega karnevala na koprske ulice krenila 13. Istrska pustna povorka, ki je s pisanimi kostumi, živahnim programom in izvirnimi predstavitvami poskrbela za čudovit uvod v letošnjo pomlad.

Istrski karneval se z Istrsko pustno povorko uvršča med večje pustne dogodke v Sloveniji. Vsako leto si sprevod mask ogledajo številni obiskovalci. Letos je teh bilo okoli 15 tisoč, množica ljudi se je namreč zbrala ob trasi povorke vse od njenega starta pri stadionu Bonifika do cilja v Taverni. Vzdolž trase so si lahko ogledali predstavitve posameznih skupin, letos jih je bilo 23, ki so na svoj način predstavile težave v zdravstvu, življenje na vasi v času gradnje drugega tira, način priprave hroštol, zaplesale so kokoške, klovni, Eskimi, škrati in junaki iz risank, veliko pohval so si prislužili netopirčki, bojevniki iz Troje in hudički.

Skupin pa letos ni ocenjevala komisija, ampak so to vlogo prevzeli obiskovalci prireditve. Svoj glas so lahko oddali preko glasovnic, ki so bile na voljo na sami lokaciji, ali elektronskega obrazca. Rezultati glasovanja in nagradne igre bodo znani jutri, 21. februarja, na pustni torek.

Sobotno dogajanje se je sicer začelo že v dopoldanskem času. Za najmlajše obiskovalce prireditve so v Taverni nastopili čarodej Zlatko in člani zavoda Enostavno prijatelji, ki so pripravili gledališke skeče in zabavne animacije. Po koncu pustne povorke pa je na odru zaigral Trio Teci teci in poskrbel za pustno rajanje. V sklopu slednjega je podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić vsem skupinam v povorki podelila tudi zahvale za sodelovanje in nagrado, s katero se bodo skupine lahko okrepčale.

Veliko zanimanja je pritegnila tudi pustna tržnica na Mandraču in ploščadi ob stavbi nekdanje Uprave za pomorstvo. Na več kot dvajsetih stojnicah so ponudniki ponujali sladke krofe in hroštole, cvrli fritole, pripravljali hladne in tople napitke ter slane prigrizke in predstavljali svoj darilni program.

Foto: Jakob Bužan