DomovNovice365 dni prireditev v Kopru

365 dni prireditev v Kopru

KulturaNaši krajiNoviceProsti časŠportTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je v letu 2022 sofinancirala več kot 200 prireditev, ki so popestrile utrip dogajanja tako v mestnem jedru kot na podeželju. Raznolikih prireditev pa v koprski občini ne bo manjkalo niti letos. Že na prvi rok razpisa za sofinanciranje prireditev in promocijskih aktivnosti je namreč prispelo 192 prijav, medtem ko se bo drugi rok razpisa iztekel 2. junija, tretji pa šele 1. septembra. A poleg prireditev, ki jih občina sofinancira, se vsakodnevno odvijajo tudi tiste, ki jih izvajajo javni zavodi pod njenim okriljem. V Kopru tako težko najdemo dan brez prireditve.

Mestna občina Koper je lani sofinancirala 204 prireditve, vse od športnih turnirjev in prvenstev do koncertov, literarnih večerov, festivalov in forumov. Med večjimi prireditvami gre izpostaviti Oživelo ulico, ki ob vsaki izvedbi napolni Kidričevo in sosednje ulice, cikel koncertov Poletje z biseri ali Simfonic voices, pa tudi množično obiskan Caprisov koncert. Na podeželju po drugi strani ne manjka avtentičnih prireditev, ki obujajo istrske običaje in navade. Med obiskovalci so dobro sprejeti različni prazniki špargljev, Srednjeveški dan v Kubedu in številne šagre.

Najbolj aktivna organizatorja dogodkov v preteklem letu sta bila Kulturno društvo Domovina Osp in Libris, d. o. o., ki sta priredila vsak po sedem prireditev, sledijo Istrsko društvo Helio Diakon Castrum Bonae, Klub študentov občine Koper in Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper s po petimi dogodki. V športni panogi prednjači Teniški klub Koper, ki je v letu 2022 na Tenis centru Bonifika organiziral kar devet tekmovanj, med katerimi tudi turnir ITF WTT Koper Open. Da je Mestna občina Koper naklonjena pripravi in gostovanju velikih športnih prireditev, potrjujejo še gostovanja svetovnega pokal v gimnastiki, Eurofesta in svetovnega pokala v plezanju. O vse večji priljubljenosti Kopra kot športne destinacije priča tudi izbira mesta za reprezentančne nastope.

Samo v prvem roku 192 prijav prireditev

Tudi leto 2023 bo pestro. Že na prvi rok Javnega razpisa za sofinanciranje prireditev in promocijskih aktivnosti v Mestni občini Koper za leto 2023 je prijavljenih 192 najrazličnejših prireditev. V Taverni se tako med drugim obetajo filmski festival, 16. Poletni koncerti in 5. festival klap, na vrt Pokrajinskega muzeja se vrača Jeff, na podeželju pa bo moč prisluhniti več koncertom pihalnih orkestrov in festivalu MareziJazz, udeležili se boste lahko tudi tradicionalnega Praznika refoška.

Zanimivo bo tudi športno dogajanje. Že junija se vrača svetovno prvenstvo v plezanju, nato še Eurofest, Teniški klub Koper bo znova »zaposlil« teniška igrišča na Bonifiki, veliko pa se bo dogajalo tudi v sklopu Centra vodnih športov v Žusterni, ki bo gostil več državnih prvenstev.

Mestna občina Koper bo tako tudi letos s sofinanciranjem različnih vrst prireditev poskrbela za živahni vrvež v mestu in na podeželju. Vsi, ki bi želeli prispevati k povečanju raznolikosti dogodkov v občini in ustrezajo razpisnim pogojem, imajo še precej časa za prijavo na Javni razpis za sofinanciranje prireditev in promocijskih aktivnosti v Mestni občini Koper za leto 2023. Drugi rok se izteče 2. junija, tretji pa 1. septembra 2023.

Pozabiti pa ne gre na zavode, ki delujejo pod okriljem Mestne občine Koper in pridno skrbijo, da kulturni utrip v občini ne zamre. Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Center mladih Koper, Gledališče Koper, Pokrajinski muzej Koper in drugi s svojo ponudbo ustvarjajo paleto dogodkov za najrazličnejše okuse: od razstav in predstavitev knjig, manjših ali večjih koncertov, gledaliških predstav, pa vse do večjih prireditev, ki v Koper privabijo številno občinstvo, kot so Fantazima, Sladka Istra, Istrska pustna povorka ali Dnevi kmetijstva slovenske Istre.

Vse dogodke lahko spremljate na spletni strani visitkoper.si.

Foto: Jakob Bužan, MOK