DomovNaši kraji40 let Prostovoljnega gasilskega društva Pobegi-Čežarji

40 let Prostovoljnega gasilskega društva Pobegi-Čežarji

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 13. aprila, je Prostovoljno gasilsko društvo Pobegi-Čežarji obeležilo 40. obletnico delovanja društva.

Prostovoljno gasilsko društvo Pobegi-Čežarji je bilo ustanovljeno leta 1979 in se je do danes razvilo v eno najuspešnejših gasilskih društev v državi. V gasilskem društvu so veseli odličnega sodelovanja z občino, ki so ji na seji tudi podelili zahvalo. Prav tako jim je ob 40. obletnici delovanja priznanje izročila Mestna občina Koper. Kot je povedala podžupanja Jasna Softić, je občina ponosna na njihovo delo in si tudi v prihodnje želi uspešnega sodelovanja. Odličnost društva je bila letos potrjena tudi s prejemom gasilskega odlikovanja III. stopnje ter plaketo Civilne zaščite.

 

Društvo ima sicer 110 članov, od tega 36 operativnih gasilcev. V obdobju delovanja so si zagotovili ustrezne prostore za delovanje in sodoben vozni park. Leta 2013 so gasilski dom obnovili in zgradili prizidek ter lani nabavili gasilsko cisterno za gozdne požare (GCGP-2).

Vsi operativci so ustrezno usposobljeni in opremljeni, njihov prispevek k intervencijam v občini pa je nepogrešljiv. Gasilska enota posreduje pri požarih v naravnem okolju, dimniških požarih, požarih na objektih, požarih vozil in plovil, industrijskih požarih, pri odstranitvi nevarnih snovi, tehničnem reševanju, neurjih, potresih, poplavah, žledolomih, iskalnih akcijah pogrešanih oseb, odstranitvah sršenjih gnezd in drugih intervencijah, na katere so pozvani.

Sodelovali so tudi na vseh večjih intervencijah v občini in državi, kot si bili potres Bovec, industrijski požari (rezervoar Sermin Tomos, tovarna v Izoli, bivše Slavnikove garaže – Dar, Lesnina, skladišče Mercator Sermin), poplave v Železnikih, poplave reke Rižane in Dragonje ter poplave v Srbiji, toča v Črnomlju, požar na Črnem Kalu in v Črnotičah, požar na Trstelju, požar na ladji v ladjedelnici Izola in žledolom.

V društvu so zelo ponosni na mladino, ki je v desetih letih delovanja društvu prinesla kar 65 pokalov z raznih tekmovanj na občinski, regijski in državni ravni. Upajo, da jih bo ta vnema vodila še dolgo in da bodo postali odlični gasilci.