DomovNoviceAktivna, pametna in povezana mesta

Aktivna, pametna in povezana mesta

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Več kot 100 udeležencev je na 4. mednarodni konferenci MSP razpravljalo o dobrih praksah upravljanja z mestnimi središči. Dogodek je organizirala Podjetniško-trgovska zbornica pri GZS.

Podjetniško-trgovska zbornica je leta 2011 pristopila k projektu TCM (Town Center Management), v katerem so sprva sodelovala le Koper, Ljubljana in Celje, danes pa je – tudi s pomočjo izobraževalnih delavnic pod okriljem javne agencije Spirit in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo – mreža mest, ki si v Sloveniji prizadevajo oživiti mestna jedra ter uspešno upravljati mesta tudi s pomočjo novih tehnologij ter uspešnega javnega in zasebnega partnerstva, vse večja.

Več kot 100 udeležencev je na 4. mednarodni konferenci MSP razpravljalo o dobrih praksah upravljanja z mestnimi središči. Foto: ekoper.si

Udeležence konference je najprej pozdravil direktor družbe Postojnska jama d. d. Marjan Batagelj, ki je uvodoma povedal, da je upravljanje Postojnske jame zgleden primer dobrega javnega in zasebnega partnerstva. Podpredsednik upravnega odbora PTZ Marko Lotrič pa je nadaljeval, da je spodbujanje podjetništva v mestnih jedrih po njegovem mnenju v prvi vrsti naloga mestnih oblasti. Generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič je dodal, da je dobro upravljanje mest pogoj za gospodarsko rast v eni najbolj perspektivnih slovenskih panog – turizmu.

Svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja je na kongresu predstavila primer Kopra, kjer je v zadnjih letih mestno središče izredno napredovalo, saj je v aktivnosti vključilo že 54 trgovcev, ki so se povezali v Zavod Koper Otok. Foto: ekoper.si

Kot je opozoril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti, se ravno na področju novih digitalnih tehnologij, industrijske revolucije 4.0 ter strateških razvojnih inovativnih partnerstev (SRIP) pametnim mestom ponujajo nove možnosti. Generalni direktor SRIP Martin Pečar je ob tem poudaril, da je za t. i. pametna mesta na voljo kar 300 milijonov evrov. Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič pa je opozoril tudi na sredstva tako imenovanega Junkerjevega sklada.

Na konferenci je več kot sto udeležencev prisluhnilo dobrim praksam upravljanja z mestnimi središči. Predstavili so primer  Lizbone, ki je pred dvema letoma za uspešno spodbujanje podjetništva prejela nagrado Evropske komisije. Spregovoril je tudi direktor avstrijske družbe CIMA mag. Ronald Murauer, ki je pred leti pomagal zasnovati projekt TCM v Sloveniji.

Mestna občina Koper je na posvetu, ki ga je pred časom gostil Koper, predstavila koncept oživljanja mestnih središč in pozitivne izkušnje pri vodenju TCM. Foto: arhiv ekoper.si

Tudi Koper kot primer dobre prakse upravljanja mestnih središč

Kot primer dobre prakse so bili predstavljeni še Beljak in druga avstrijska mesta, britanski Liverpool ter švedska mesta, od domačih pa Kranj in Koper. Jana Tolja je pred dvema letoma za uspešno vodenje koprskega TCM prejela celo nagrado Evropske komisije.

Na konferenci je predsednica komisije za davke pri PTZ Branka Drnovšek Adamlje predstavila Memorandum MSP, ki ga bo Podjetniško-trgovska zbornica naslovila na slovensko vlado.

PTZ je za izjemne poslovne dosežke v minulem letu s priznanjem pomladni veter nagradila Aleksandra Lemuta, ustanovitelja, lastnika in direktorja mreže trgovin Fama d. o. o., ki uspešno povezuje lokalne proizvajalce hrane v jugozahodni Sloveniji. *