DomovNoviceBarcolana: Maxi Jena odlična druga

Barcolana: Maxi Jena odlična druga

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Z današnjim dnem se je zaključila 48. Barkovljanka, ki je bila uspešna tudi za slovensko ekipo. Prenovljena Maxi Jena, na čelu katere je bil krmar Mitja Kosmina, v posadki pa je bil tudi nekdanji olimpijec v finnu Gašper Vinčec, je bila druga. Zmagala je italijanska jadrnica Alfa Romeo, ki jo je krmaril Furio Benussi.

Barcolana_09102016@VojkoRotar-2379
Foto: Vojko Rotar

Regata se je začela ob 11.30, uro kasneje kot je bilo sprva načrtovano. Potekala je v močni burji, ki je pihala z več kot 20 vozli. Že takoj po startu sta se oddvojili Maxi Jena, ki je po zelo dobrem začetku prva prišla na prvo obratno bojo, in Alfa Romeo, ki je z novimi jadri bolje nadaljevala in prijadrala do zmage v času 59 minut in 59 sekund. Druga med 1758 jadrnicami je bila Maxi Jena, tretja pa Pendragon.

Barcolana_09102016@VojkoRotar-2523
Foto: Vojko Rotar

Kosmina, ki ima štiri zmage, je tako že dvanajstič zasedel drugo mesto. Tokrat na Maxi Jeni, ki so jo prenovili in ji predvsem znižali težo na okoli dve toni. Letos je v burji izgubila dvoboj v jadranju proti vetru, zato Kosmina in ostali člani ekipe upajo, da bodo s prenovo popolnoma zaključili prihodnje leto in bo takrat jadrnica še bolj konkurenčna.

Slovenija je doslej vpisala pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

barcolana 4
Foto: ekoper.si

Barkovljanka v zadnjih letih pritegne skoraj 2000 jadrnic, na prvi leta 1969 jih je sodelovalo 51. Regata ni zgolj tekmovalne narave, po besedah prirediteljev gre za največji jadralski praznik v Evropi, ki je tudi izvrstna priložnost za sklepanje poslov. Na 50.000 kvadratnih metrih razstavnih površin se namreč vsako leto predstavi več kot 1500 razstavljavcev. *

Prenovljena Maxi Jena se odpravlja novim jadralskim zmagam nasproti