DomovNoviceUmetnine sredi prometnega vrveža

Umetnine sredi prometnega vrveža

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Kljub temu, da se krožišča v večini primerov res izkažejo kot dobra rešitev za zagotavljanje pretočnosti prometa in varnosti udeležencev v njem, že dolgo niso več samo to.

Odločitev za ureditev prometa s krožišči omogoča boljšo vozno izkušnjo udeležencev v prometnem vrvežu. Če pa izkoristimo možnost ureditve sredinskih otokov, lahko dajejo kraju še dodatno estetsko vrednost.

krožišče svet
Prvo mesto na izboru leta 2015, Tasmanija. Foto: Telegraph/Kevin Beresford

Krožišča kot svojevrstna umetnina

Krožišča kot elegantna rešitev prometnih potreb urbanih središč po svetu postajajo svojevrstne umetnine. Tako imamo primere krožišč na Portugalskem, Tajskem, Islandiji, v Barceloni, Mehiki in Angliji, ko ta postanejo sestavni del mesta, na katerega so meščani ponosni. Omenjenim deželam se pridružuje tudi Slovenija. Ta tudi po zaslugi Kopra ne zaostaja za prej omenjenimi.

krožišče venezuela
Krožno krožišče v Venezueli. Foto: Telegraph/Kevin Beresford

Izbor za najbolj fascinantno krožišče na svetu

Po svetu se ustanavljajo združenja ljubiteljev krožnih križišč, kot je denimo Roundabout appreciation Society v Angliji. V okviru teh združenj prirejajo izbore najbolj fascinantnih krožišč sveta, kjer se umetnine potegujejo za laskavo lovoriko najimenitnejše kreacije leta.

DSC_3007
Na zemljevid mest z zgledno urejenimi krožišči se je postavil tudi Koper. Foto: arhiv ekoper.si

Krožišča dajejo Kopru dodatno estetsko vrednost

Na zemljevid mest z zgledno urejenimi  krožišči se je postavil tudi Koper. V Mestni občini Koper so že ob samem načrtovanju krožišč razmišljali širše od njihove zgolj prometne funkcije. Tako koprska krožišča v svojih osrednjih delih – otokih omogočajo uresničitev najrazličnejših idej ureditve. Krožišče na Ljubljanski cesti s krasno fontano je lep primer uresničenja ene od takšnih idej, ki Kopru daje dodatno estetsko vrednost. Ob pogledu na fontano si oči spočije marsikateri lokalni sprehajalec, občuduje pa jo tudi marsikateri zunanji obiskovalec mesta.

DSC_3139
Magična igra luči, ki krožišče krasi v večernih urah. Foto: arhiv ekoper.si

Če temu dodamo še magično igro luči v večernih urah, je dejansko nemogoče zanikati, da je takšna ureditev prometa ne samo učinkovita, ampak tudi zanimiva ter prijetna za oko. Koprsko krožišče se lahko brez lažne skromnosti postavi ob bok tistim, ki se prijavljajo na že prej omenjeno tekmovanje.

razne naložbe, Koper 12.9.2014 foto Vojko Rotar-3880

V Mestni občini Koper imamo kar nekaj primerov zgledno urejenih krožišč. Po mnenju ljubiteljev urejenost krožišč kaže tudi na karakter lokalnih prebivalcev. Če to res drži, potem so glavne odlike Koprčanov gotovo urejenost in redoljubje, kar sta vsekakor vrednoti, po katerih želimo, da nas prepoznajo in si nas zapomnijo tujci.