DomovNoviceMandale, tajni vrtovi razsvetljenja – knjiga, ki vas ne bo pustila hladnih

Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja – knjiga, ki vas ne bo pustila hladnih

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mandale so ljudem že od nekdaj pomagale pri osredotočanju, meditaciji, procesu osebnostnega zorenja, zaščiti in zdravljenju. Včeraj je v Centru mladih Koper dr. Zmago Šmitek v pogovoru z dr. Markom Vidnjevičem predstavil knjigo Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja, ki govori prav o teh čudovitih stvaritvah. 

Zavedati se moramo večplastnosti simbolov, ki jih v sebi skrivajo mandale, kar je tudi eden od razlogov, zakaj se je dr. Zmago Šmitek odločil napisati včeraj predstavljeno knjigo.

Mandale
Pogovor z Zmagom Šmitkom (desno). Foto: ekoper.si

“Izhajal sem iz tega, da je mandala prostorski lik. Središče mandale je majhen krogec, ki označuje število nič. In prav ta krogec je tisti, ki ima velik potencial. Te ničle namreč nikakor ne smemo enačiti z ničlo, ki jo poznamo v matematiki. Ta ničla v mandali predstavlja sedež božanstva, potencial, iz katerega je vse nastalo – božanstvo, ki je povzročilo nastanek sveta,” je v pogovoru povedal dr. Zmago Šmitek.

Kaj je mandala?

Mandale so starodavne in jih najdemo na vseh ravneh življenja. Zaradi njihove starodavnosti jih ne moremo vzeti kot nekaj okostenelega, saj so se s časom tudi mandale razvijale in spreminjale. Sledi puščajo povsod v naravi, so ključ, ki odklepa vse umetnosti, znanosti in arhitekture sveta. Mandale torej najdemo resnično povsod, kar nam je z zanimivimi diapozitivi dokazal tudi dr. Zmago Šmitek.

Mandale
Mandale najdemo na vseh ravneh življenja. Foto: ekoper.si

Mandale ne pripadajo samo Vzhodu ali Zahodu, temveč vsakemu času in vsem tradicijam. Lahko se pojavljajo v različnih oblikah, npr. v obliki rozete, labirintskega vrta ali grba. So tudi osnova številnih kultur in religij. Najdemo jih v budizmu, krščanstvu, islamu in v mnogih drugih religijah. Posebej navdušujoče so rozete v gotskih cerkvah, z mandalami pa so poslikani celo bobni, ki jih uporabljajo šamani.

Mandala
Mandala. Foto: ekoper.si

Mandala je nekaj prvinskega in edinstvenega

Mandala je nekaj prvinskega. Tiste prave in edinstvene se rodijo v našem umu, tiste narisane, izdelane in vidne očesu pa predstavljajo fikcijo tega, kar je v našem umu. Zelo so povezane z meditacijo, umirjanjem telesa in duha. Bistvena vsebina vzhodnjaških meditacij so prav vizualizacije. Vizualizira se bodisi božanstvo bodisi cel krog božanstev, ki so razporejena po hierarhičnem redu okoli osrednjega božanstva.

“Najbolj prave mandale so vizualizirane, obstajajo samo v našem umu. Prav te mandale so tridimenzionalne in veljajo za najvišjo obliko mandal. Vse drugo so le posnetki oz. opora za razumevanje teh, ki jih tvori naš um,” je za ekoper povedal dr. Zmago Šmitek.

Mandale
Med pogovorom smo izvedeli, da mandale kot pripomoček uporabljajo tudi psihoterapevti. Foto: ekoper.si

Mandala kot pomoč psihoterapevtom

Med pogovorom, ki ga je vodil dr. Marko Vidnjevič, se je tako porajalo tudi vprašaje, ali je delo z mandalami lahko tudi psihoterapevtsko. Dr. Zmago Šmitek je odgovoril, da so mandale in meditacija vsekakor odlična terapija za ljudi z različnimi psihosomatskimi obolenji. Navedel je primer Carla Gustava Junga, ki je mandale uporabljal v psihoterapevtski praksi. Risanje in barvanje mandal namreč pomirja in dviga zavest. V mandali je poudarjena sredina, ki predstavlja ljubezen, resnico, harmonijo in mir. Že od praveka je bila glavni simbol za osredotočenje, meditacijo, osebnostni zrelostni proces, zaščito in zdravljenje. Pacienti, predvsem tisti s shizofrenijo, manično depresijo in podobnimi obolenji, z risanjem mandal najdejo svoje ravnovesje, se pomirijo. Poleg tega z meditacijo, skozi katero se osredotočimo na mandalo, sprostimo svoje telo, se osredinimo in umirimo. Mandale so v veliko pomoč tudi vsem tistim, ki imajo težave z zbranostjo.

Mandala
Knjiga dr. Zmaga Šmitka.

Dr. Zmago Šmitek je material za knjigo zbiral dolgo časa. Veliko je tudi potoval po Evropi in Aziji in iskal odgovore, ki jih je sedaj strnil v knjigi. Izhajal je iz ljudi, s katerimi se je pogovarjal v krajih, ki jih je obiskal. Pojem mandal je sicer zelo kompleksen, a vam knjiga Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja vsekakor ponuja širok vpogled v svet mandal, ki nas zavedno ali nezavedno spremljajo skozi vse življenje. *