DomovNoviceKoprski grb kraljeval na dveh beneških regatah

Koprski grb kraljeval na dveh beneških regatah

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli vikend sta v znamenitih Benetkah potekali dve pomembni regati, na katerih sta svojo premoč pokazali slovenski maxi jadrnici, Adriatic Europa Dušana Puha in Maxi Jena Mitje Kosmine.

VeniceHospitality_15102016@VojkoRotar-3821
Koprski grb je kraljeval na dveh beneških regatah. Foto: Vojko Rotar

Na sobotni prestižni regati Venice Hospitality Challenge so tekmovale jadrnice, ki so predstavljale beneške luksuzne hotele. To je edina regata, na kateri lahko maxi jadrnice tekmujejo znotraj beneškega mestnega območja.

Kljub posebnim plovnim razmeram in tokovom v kanalu sta prvo in drugo mesto zasedli slovenski jadrnici Maxi Jena, ki je predstavljala hotel Gritti Palace, in Adriatic Europa, ki je plula pod pokroviteljstvom prestižnega Hotela Danieli.

VeniceHospitality_15102016@VojkoRotar-4104
Regata po zgledu F1 v Monte Carlu. Foto: Vojko Rotar

Obe slovenski jadrnici, ki plujeta z grbom Mestne občine Koper na glavnem jadru, sta cilj pred znamenitim trgom San Marco prečkali pred tretjeuvrščeno maxi jadrnico Pendragon VI, ki je kot tretja zaključila tudi 48. Barcolano.

Prireditelji so se pri organizaciji regate zgledovali po prvenstvu F1 v Monte Carlu, kjer ceste in mestne ulice zaprejo za promet in jih spremenijo v dirkališče. Benetke sicer nimajo cest, imajo pa kanale, ki se spremenijo v prizorišče velikega jadralskega dogodka.

Projektu je naklonjen tudi beneški župan Luigi Brugnaro, ki je ob slovesni podelitvi nagrad organizatorjem in udeležencem na regati dejal, da je »mestu v čast, da gosti dogodek, kot je Venice Hospitality Challenge. Ta prestižen dogodek bodo Benetke podprle tudi v prihodnosti, zato se gotovo vidimo tudi naslednje leto«.

VeniceHospitality_15102016@VojkoRotar-4046
Maxi Jena je regato odpeljala odlično in z drugo zmago v vikendu potrdila svojo premoč v Benetkah. Foto: Vojko Rotar

Nedeljska regata v znamenju brezvetrja. Na cilj je priplulo le 7 od 180 jadrnic

Nedeljska regata Veleziana, na kateri je sodelovalo 180 jadrnic, je bila vremensko ponesrečena. Gosta megla, brezvetrje in nasprotni tokovi v kanalu so botrovali temu, da je le 7 jadrnic odplulo celotno regatno polje. Maxi Jena je regato odpeljala odlično in z drugo zmago v enem vikendu potrdila svojo premoč v Benetkah. Naporno regato je kot peta zaključila druga slovenska jadrnica, Adriatic Europa, ki je tako potrdila jadralsko usmeritev Slovenije in Kopra, ki gosti obe slovenski maxi jadrnici. Drugo mesto na Veleziani je dosegla jadrnica Pendragon VI, tretje jadrnica Porto Piccolo in četrto Idrusa Brinmarshop. *