DomovNoviceČaka nas daljše obdobje oblačnega in deževnega vremena

Čaka nas daljše obdobje oblačnega in deževnega vremena

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Vremenski obeti za prihodnji teden napovedujejo ohladitev. Napovedi nakazujejo, da nas od ponedeljka čaka daljše obdobje oblačnega in deževnega vremena. V višjih legah in na severozahodu države bi lahko tudi snežilo. Za voznike bi to pomenilo, da bodo zimsko opremo na svojih vozilih morda potrebovali še pred zakonsko določenim 15. novembrom.

Ponoči se bo dež okrepil in do jutra razširil na vso Slovenijo. Meja sneženja bo med 700 in 900 metri nadmorske višine. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem okoli 11 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso), ki je za celotno državo izdala rumeno stopnjo vremenske ogroženosti zaradi obilnih padavin in vetra.

Danes zvečer in ponoči bo morje močno vzvalovano. Večerna plima okoli 22. ure bo močno povišana, ob tem lahko morje poplavi najnižje ležeče dele obale, so v danes izdanem opozorilu zapisali na Arsu.

Letošnja jesen je zelo pisana, kar se tiče vremena, ugotavljajo meteorologi. “September je bil zelo siv in moker, sonce je v Ljubljani sijalo le okrog 100 ur, kar je najmanj od začetka meritev leta 1951. Popolno nasprotje je bilo vreme v oktobru. Imeli smo neobičajno suho in sončno vreme. V večjem delu Slovenije je sonce sijalo od 170 do 200 ur, kar je od 20 do 80 ur več kakor običajno. Letošnji oktober je bil tako najbolj sončen od leta 1971″, so še zapisali na Arsu.

Obdobje stabilnega vremena se bo novembra torej zaključilo. Za torek vremenoslovci na severozahodu države napovedujejo tudi prvo sneženje, kar bi pomenilo tudi drugačne razmere na cestah.

Zimska oprema na vozilih je sicer zakonsko določena in predpisana v času od 15. novembra do 15. marca. Vendar pa morajo vozniki upoštevati razmere na cestah in temu ustrezno prilagoditi opremo vozila vse leto. Če je torej sneg napovedan že pred 15. novembrom, je treba imeti ustrezno opremo, so spomnili v Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS).

“Če imamo na avtu še letne pnevmatike, je treba imeti v vozilu snežne verige. Enako velja spomladi – če se zimske vozne razmere pojavijo po 15. marcu, mora imeti vozilo zimsko opremo, torej zimske pnevmatike ali pa verige,” so poudarili.

Voznikom priporočajo, da v zimskih razmerah pred odhodom preverijo prevoznost cest na področju, kamor so namenjeni, na pot naj se odpravijo prej, saj bo vožnja trajala dlje, voznik in potniki naj bodo tudi primerno oblečeni. V hudih zimskih razmerah lahko pričakujete tudi večurne zastoje. Bodite potrpežljivi, pomagajte drugim voznikom, predvsem pa imejte v rezervoarju dovolj goriva.