DomovNoviceEvropski teden mobilnosti združil več občin

Evropski teden mobilnosti združil več občin

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Evropski teden mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra, je združil 71 občin, od teh se jih je pet pobudi pridružilo prvič. Od vseh sodelujočih občin jih je 24 izvedlo trajne ukrepe, je pokazala analiza Evropskega tedna mobilnosti.

Prireditev v okviru Evropskega tedna mobilnosti se je udeležilo več ljudi kot prejšnja leta, in sicer 46.000. Več je tudi sredstev, ki jih imajo občine na voljo za kampanjo ob Evropskem tednu mobilnosti – letos so imele v povprečju na voljo 2600 evrov, kar je 30 odstotkov več kot lani, hkrati pa je upadlo število občin brez sredstev za namen te pobude, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Foto: Vojko Rotar

Občine sicer lahko kandidirajo za finančno podporo pri izvedbi aktivnosti, ki jih nameravajo v okviru pobude izvesti prihodnje leto. Javni razpis za sofinanciranje priprave in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v letu 2018 je namreč že objavljen, na voljo pa je nekaj več kot 235.000 evrov.

Posamezna občina lahko na razpisu dobi največ 16.500 evrov, aktivnosti, ki so predmet sofinanciranja, pa so PARK(irni) dan, Pešbus in Vključevanje lokalnega gospodarstva v promocijske aktivnosti Evropskega tedna mobilnost.

Občine sicer kot najuspešnejše aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti ocenjujejo umiritev prometa državnih in regionalnih cest, ureditev novih površin za pešce in kolesarje, dan brez avtomobila z bogatimi programi aktivnosti in velikim obiskom, kolesarske dogodke, pešbuse, strokovne posvete, aktivnosti za promocijo javnega prevoza in novih oblik mobilnosti (električni avtobus, javna kolesa, souporaba vozil …).

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: Tudi MOK trajnostno naravnana