DomovNovicePolicisti poostreno nad pijane voznike

Policisti poostreno nad pijane voznike

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V sodelovanju ministrstva za zdravje, policije, pristojnih inšpekcijskih služb in nevladnih organizacij bo od danes do konca tedna potekala akcija Slovenija piha 0,0. Kot so prepričani na ministrstvu, so povezovanja med področjem zdravstva in zagotavljanja varnosti cestnega prometa uspešnejša, če so podkrepljena s konkretnimi akcijami na terenu.

Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola, slednji pa botruje vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom. Lani so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Da bi bile naše ceste varne za vse prometne udeležence, bodo policisti v času akcije poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Preverjali bodo, ali vozijo pod vplivom alkohola in nagradili tiste voznike, ki bodo “napihali” 0,0. Prejeli bodo kupon, s katerim si bodo lahko na naslovu nulanula.si prislužili vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo konec novembra v Ljubljani, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za zdravje.

V tednu pred martinovim bodo aktivnosti akcije Slovenija piha 0,0 tudi tokrat usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in krajev, kjer se zadržuje večje število ljudi.

Policisti bodo poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. Preizkus alkoholiziranosti oz. hitri test za droge pa bodo odredili tudi vsem kršiteljem, ki bodo s hujšim prekrški, kot so na primer prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let.

Aktivnosti akcije Slovenija piha 0,0 bodo izvajale tudi inšpektorske službe. Na terenu bodo zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in Drogart. Tudi na Javni agenciji RS za varnost prometa bodo v času akcije ter v celem decembru izvajali številne aktivnosti, so pojasnili na ministrstvu.

Akcijo Slovenija piha 0,0 organizirajo drugič zapored in lani je imela po njihovih navedbah izjemno pozitiven odmev v javnosti. Letos bo akcija dobila tudi izobraževalno-vsebinsko razsežnost, saj so jo medijsko podprli na Valu 202. V novembrskih oddajah se bodo veliko pogovarjali prav o tem, da alkohol ne sodi na cesto in vinjeni vozniki nikoli za volan.