DomovNoviceDan sajenja medovitih rastlin obeležili z zasaditvijo lipe

Dan sajenja medovitih rastlin obeležili z zasaditvijo lipe

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper, Marjetica Koper in Obalno čebelarsko društvo Koper so danes v družbi učencev OŠ Antona Ukmarja na vrtu šole zasadili lipo in številna druga drevesa ter grmovnice. S to gesto so obeležili dan vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlih in tako naredili korak v smeri ohranjanja zdravega in čistega okolja. Dogodka se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je poudaril temeljni pomen sajenja medovitih rastlin.

Čebelarska zveza Slovenije bo v soboto, 26. marca, izvedla projekt Dan vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin, s katerim želi združiti različne organizacije in jim približati skupni cilj ohranjanja narave in trajnostnega razvoja. Vseslovenskemu projektu se je letos pridružila tudi Mestna občina Koper. »Cilj akcije je, da se v Sloveniji v desetih letih posadi dva milijona medovitih rastlin, pa tudi, da cela Evropa stopi skupaj in da se v Evropi do leta 2030 posadi tri milijarde medovitih dreves,« je ob predstavitvi projekta pojasnil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

»Pomembno je, da naše občanke in občane redno opominjamo, da se moramo skoraj za vsak grižljaj zdrave hrane zahvaliti čebeli, ki tako vestno ohranja ravnovesja v naravi, omogoča obstoj različnih živalskih in rastlinskih vrst ter nas ob tem še razvaja s pridelki, ki varujejo in krepijo naše zdravje,« je v svojem govoru izpostavil župan MOK Aleš Bržan in dodal: »Sajenje medovitih rastlin je le prvi korak, ki ga lahko naredimo zase in za naše okolje. Pomembno je tudi, da na svoj jedilnik uvrstimo čim več čebeljih pridelkov in izdelkov, saj s tem ne podpiramo le svojega zdravja, temveč celotno čebelarsko dejavnost in hkrati zagotavljamo najboljše pogoje za pridelavo kakovostne domače hrane

Ob tej priložnosti je župan skupaj z učenci šole ob čebelnjak v spominskem parku OŠ Antona Ukmarja simbolično posadil avtohtono medonosno lipo. To pa ni bila edina ozelenitev, saj so pridne roke delavcev iz podjetja Marjetice Koper v šolskem parku zasadile še medonosna drevesa, grmovnice in trajnice, in sicer divje češnje, lavando, am. slamnik, smilj, hermeliko, materino dušico in timijan.

Mestna občina Koper, Marjetica Koper in Obalno čebelarsko društvo Koper v lanskem mesecu decembru podpisali tudi pismo o nameri, s katerim so se zavezali k skrbi za ohranjanje čistega in zdravega okolja. Med drugim bodo še naprej izvajali aktivnosti zasaditve medovitih rastlin, ki so eden od učinkovitejših ukrepov za ublažitev negativnih vplivov na okolje zaradi toplogrednih plinov, hkrati so pomembne v luči medenja, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje.

Foto: MOK