DomovNoviceDan spomina na mrtve ali praznik vseh svetih

Dan spomina na mrtve ali praznik vseh svetih

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih je v Sloveniji državni praznik, ki se v spomin na umrle praznuje 1. novembra. Praznik je sekularna različica krščanskega praznika vsi sveti.

V davnini je bil ves čas okoli zimskega sončnega obrata čas mrtvih. Njihove duše naj bi se v dolgih nočeh vračale na svet.

Krščanstvo je spremenilo pogansko animistično gledanje, pokojnike je namreč prikazovalo kot »duše v vicah«, ki se morajo očistiti grehov, preden smejo v nebesa. Za to naj bi jim bila potrebna molitev živih.

Foto: kraji.eu

Ljudje so tako najemali tudi druge, da so molili za njihove rajne, predvsem so to naročali revežem in otrokom, ki so hodili od hiše do hiše. Ob tem so jih naročniki molitev obdarjali z obrednim pecivom (prešce, vahtiči, krželji, mižnjeki).

Tako danes prznujemo dan mrtvih, ko se večina verniko odpravi na pokopališča in življenja pokojnikov počasti s cvetjem in svečami. Naj spomnimo, da Mestna občina Koper tudi letos v času povečanega obiska pokopališča Škocjan v okviru dneva spomina na mrtve organizira brezplačen avtobusni prevoz do pokopališča, poleg tega pa je omogočila tudi brezplačno uporabo parkirišč P+R ob koprski avtobusni postaji.

 

Brezplačen prevoz in parkiranje med prvonovembrskimi prazniki