DomovNoviceDanes se v južnokorejskem Pyeongchangu začnejo 23. zimske olimpijske igre

Danes se v južnokorejskem Pyeongchangu začnejo 23. zimske olimpijske igre

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Opoldne po slovenskem času oz. ob 20. uri po lokalnem bodo v Pyeonchangu uradno odprli 23. zimske olimpijske igre. Program slovesnosti je skrbno varovana skrivnost, pričakovati pa je prepletanje tradicionalne in moderne korejske kulture. Dogodek bo tudi izraz zadnje otoplitve odnosov med Severno in Južno Korejo.

Na ogromnem petkotnem stadionu, ki so ga postavili le za potrebe otvoritvenih in zaključnih slovesnosti olimpijskih in paraolimpijskih iger, se bo zvrstilo približno 1000 nastopajočih, predstavili pa se bodo tudi olimpijci iz 92 nastopajočih držav.

Slovenijo bo zastopalo 71 športnikov, ki se bodo potegovali za jubilejno 20. medaljo na ZOI.

Slovesnost bo potekala pod geslom “Mir v gibanju”, pet otrok bo tako pričaralo potovanje skozi zgodovino obeh Korej. Igre bodo uradno odprte s prižigom olimpijskega ognja in nagovorom predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha.

Foto: www.olympic.org

Po tradiciji bodo od športnikov na stadion prvi prišli predstavniki Grčije, zadnji pa države gostiteljice, tokrat skupaj z udeleženci iger iz Severne Koreje. Preostale države se bodo zvrstile po korejski abecedi, skupina Slovencev bo pod slovensko zastavo, ki jo bo nosila smučarska tekačica Vesna Fabjan, na vrsti kot 40.

Organizatorji pričakujejo 35.000 gledalcev na stadionu in še milijardo pred televizijskimi ekrani po vsem svetu. Preglavice povzroča predvsem hud mraz, saj se utegnejo temperature danes zvečer na prizorišču spustiti tudi do minus pet stopinj Celzija, zaradi močnega vetra pa bodo imeli navzoči občutek, kot da je več kot minus 10 stopinj Celzija.

Foto: www.olympic.org

Vodstvo Južne Koreje si želi, da bi igre prispevale k trajnemu izboljšanju odnosov s Severno Korejo. Tako bodo na današnji otvoritveni slovesnosti športniki obeh Korej – Severna Koreja jih je v Pyeongchang poslala 22 – vkorakali na stadion skupaj pod eno zastavo.

Na prireditvi pa bo zazvenela znana korejska ljudska pesem Arirang, ki je že pred tem ob skupnih nastopih nadomeščala himni obeh držav. Za domače gledalce so bo to eden najbolj čustvenih trenutkov.