DomovNoviceRazočarana gospodinja pri seksologu

Razočarana gospodinja pri seksologu

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Romana Vodeba – sicer dvojnega magistra (sociologije kulture in kinezioloških znanosti) – cela Slovenija pozna kot angažiranega kritičnega misleca, ki je v minulih več kot dvajsetih letih dobesedno stresal Slovenijo. Ne le laično javnost, »knockautiral« je tudi mnoge strokovnjake in intelektualce, in to na različnih področjih. Njegov publicistični in s tem medijski vzpon se je začel še že pred dvajsetimi leti, ko je s svojo Freudovsko psihoanalizo zakorakal v svojo matično stroko, v šport oz. v športologijo, potem pa še v nekatere druge stroke. Danes, 9. februarja, ob 20. uri, se s svojo zadnjo predstavo Razočarana gospodinja pri seksologu vrača na Obalo, v Kulturni dom Hrvatini.

Izjemno udarno je pogosto odpredaval mnoga poglavja iz psihologije dela, od mobbinga, do stresa in izgorelosti, pa tudi »spolzkega« nezavednega čustvovanja (in seksualnosti) na delovnem mestu se je dotaknil. Odlikoval se je kot odličen predavatelj, vendar se mu je zalomilo, saj je brez dlake na jeziku predaval ravno prepovedane teme; svoja predavanja in tekste je vselej vpletal seksualnost in, na veliko žalost in jezo feministk, poudarjal razlike med spoloma. Na ta način je mimogrede dregnil še v LGBT gibanje in hitro so mu prepovedali predavati.

Ampak Vodeb ne bi bil Vodeb, če se ne bi preimenoval v Sigmana Frojdeba. Čez noč se je prelevil v gledališkega igralca (kot tudi režiserja in scenarista) in začel na svojevrsten način predavati na gledališkem odru. V minulih, skoraj že štirih letih je dobesedno zaslovel na gledališkem odru – najprej v solo izvedbi »Seks, Freud in jaz« in »Ajde miška, to mi deli!« Potem pa je po feminizmu udaril še v duetu z medvoško amatersko soigralko Moniko Jekler, preoblečeno v Monico Bikinsky. Vodeb oz. Frojdeb je v satirični dupkomediji »Lepotica in psihoanalitična zver« kot psihoanalitična zver zabaval in poučeval publiko dobra tri leta in doslej z njo odigral okrog 80 predstav. Na Obali je udaril kot cunami, »razdejal« je Koper (dvakrat) in enkrat Hrvatine. Ravno hrvatinsko predstavo, ki jo je kantavtorsko popestril njegov sin Tim Vodeb, si je ogledalo rekordnih 254 gledalcev.

Pred zimo 2016 pa se je Vodeb odločil in si umisli še »razočarano gospodinjo«, v kateri kot seksolog sedaj izobražuje in zabava gledalce in gledalke, torej »razočarane gospodinje« (in njihove može). Psihoanaliza je vendarle v osnovi nekakšna veda o ženski želji, torej veda o seksualnosti, tudi o seksualni naveličanosti.

S svojo ekipo – gre za King Kong Teater, ki ga vodil Anton Lamovšek – je soigralko, »razočarano gospodinjo« našel skozi avdicijo, na kateri je zmagala ljubljanska improvizatorska igralka Uršula Soban. Na avdiciji je bila najbolj prepričljiva, ker zna dobro plesati in ker je dojemljiva za hipnozo. Uršula Soban se je v letu 2017 dodobra prelevila v »razočarano gospodinjo« Lizo Kurtz Potrebuješ. Pri tej Vodebovi tretji komični in prav tako satirični predstavi spet kot Sigman Frojdeb nagovarja razočarane in kot sam pravi seksualno nepotešene gospodinje, med 30. in 60. letom starosti. Z besedami, torej s pogovarjanjem (brez dotikanja) se Frojdeb loteva Lize Kurtz Potrebuješ – no, tudi ona se loteva njega, seveda z besedo, flirtom oz. »nastavljanjem«.

V njunih odrskih dialogih mrgoli ogromno poučne seksualne pikantnosti. Med drugim soigralca tudi plešeta, seksolog Frojdeb pa svojo pacientko tudi resnično HIPNOTIZIRA! Predstava »Razočarana gospodinja pri seksologu« je presegla vsa pričakovanja in je bolj popularna in odmevna (beri: uspešnost) kot Vodebova prva gledališka mojstrovina »Lepotica in psihoanalitična zver«. Kdor si je ogledal predstavo »Lepotica in psihoanalitična zver«, naj ne pričakuje, da Sigman Frojdeb toliko govori kot na prvi prestavi. Sploh ne. V tej drugi oz. tretji predstavi za Liza Kurtz Potrebuješ bistveno več govori kot Monica Bikinsky. Če je Monica Bikinsky zaslovela kot sex-bomba, bi se dalo za Lizo reči, da je pohotna naveličanka, ki ima nekaj nesreče pri izbiri svojega moža Romea.

Nekaj gledaliških sladokuscev je prav za predstavo »Lepotica in psihoanalitična zver« menilo, da si zasluži Štihovo dvorano v Cankarjevem domu. Dejstvo pa je, da je »razočaran gospodinja« s svojim seksologom enkrat na Obali že gostovala. Razprodane so bile Marezige. Navdušenje je bilo menda bombastično. Danes, 9. februarja ob 20. uri, se zgodba ponavlja, v Kulturnem domu Hrvatini.

Vstopnice je mogoči kupiti oz. rezervirati na Petrolu, preko portala Eventim, na Pošti in na naslovu info@kingkongteater.si ali po telefonu 040 33 66 72. Pohitite, obeta se razprodana dvorana.