DomovNoviceDevetošolci zaključujejo s poukom

Devetošolci zaključujejo s poukom

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Učenci 9. razredov bodo danes še zadnjič odšli v osnovno šolo, kjer bodo prejeli zaključna spričevala. Na nekaterih šolah ali najetih dvoranah bodo zvečer potekale valete, ponekod pa so jih imeli že v sredo zvečer. Za vse ostale razrede se bo pouk končal v petek, 23. junija.

Za tiste učence 9. razredov, ki pri katerem od predmetov niso bili uspešni, se že v petek začenjajo popravni izpiti, ki bodo trajali do 29. junija. Če učenci ne bodo uspešni, bodo imeli na voljo še drugi rok, ki se bo začel 18. in zaključil 31. avgusta.

Tisti, ki bodo nadaljevali šolanje, to pa so podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport praktično vsi, bodo morali dokazila o izpolnjevanju vpisnih pogojev na šolo posredovati praviloma do ponedeljka. Učenci, ki bodo do takrat izpolnjevali vse vpisne pogoje in bodo izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, bodo tudi vpisani.

Drugi bodo seznanjeni s prostimi vpisnimi mesti, na katera bodo lahko kandidirali v drugem krogu izbirnega postopka. Če bodo razvrščeni na šolo, na kateri so oddali prijavnico, se bodo tam tudi vpisali. Če pa bodo razvrščeni na drugo šolo, bodo svojo prijavnico in dokumente morali dvigniti ter jih prenesti in se vpisati.

Za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto se je do 25. aprila, ko je bil končan rok za prenos prijav, prijavilo 18.506 kandidatov. Tudi letos se omejitvam vpisa ni bilo mogoče izogniti. Vpis bo omejen na 39 javnih šolah (lani 29) in dveh zasebnih šolah. Izbirnega postopka se bo zaradi omejitve morala udeležiti skoraj tretjina kandidatov.