DomovNoviceFolkest v Kopru z dvema koncertoma

Folkest v Kopru z dvema koncertoma

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V Koper se konec tedna vrača Folkest – festival, ki že leta s skrbno izbranimi glasbenimi izvajalci razvaja ljubitelje folk in etno glasbe. V Taverni bo v petek, 14. julija, ob 21. uri nastopila skupina Calegaria, ob isti uri v soboto, 15. julija, pa italijanski pevec Enrico Ruggeri s skupino Supersonics. Ogled obeh koncertov je brezplačen.

Folkest je izjemno bogat festival, ki predstavlja folk in etno glasbo celega sveta, odvija pa se vsako leto v mesecu juliju. Organizatorji pomen tega dogodka vidijo predvsem v razbijanju stereotipov, spodbujanju strpnosti multikulturne skupnosti, promociji in spoznavanju kulture različnih narodov, vse skupaj pa zaokrožuje bogatenje ter poglabljanje glasbenega poznavanja, kar Folkest s svojimi mojstrskimi in dodelanimi nastopi omogoča z vsakim koncertom, ki poslušalcem ponujajo obilo užitkov.

Skupina Calegaria iz Kopra, ki se posveča ljudskemu glasbenemu izročilu v istrsko-beneškem jeziku, je skupina, ki je nastala v Kopru v začetku leta 2000 z namenom oživiti eno od mestnih korenin, ime pa je dobila po slikoviti glavni ulici v starem mestnem jedru, poimenovani po starih čevljarjih, ki so nekoč imeli tam trgovino. Calegaria je v sodelovanju z RTV centrom Koper in Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio iz Kopra izdala tri zgoščenke, ki predstavljajo tradicionalno istrsko glasbo v obliki, ki je ob spoštovanju izvirnih melodij bližja zvokom in glasbenemu okusu današnjega časa. Glasba tako postane iztočnica za petje, ples, smeh in druženje.

Italijanski pevec Enrico Ruggeri se lahko pohvali, da so izpod njegovega peresa izšle nekatere najlepše italijanske pesmi zadnjih štiridesetih let, med njimi Si può dare di più, s katero je skupaj z Morandijem in Tozzijem zmagal na festivalu Sanremo, in Mannoijeva velika klasika Quello che le donne non dicono. V njegovi karieri je prodal na milijone izvodov plošč in sodeloval tudi z mednarodnimi izvajalci, od leta 2006 pa se je posvečal televiziji.

Foto: Jakob Bužan, Folkest