DomovNoviceForma Viva praznuje 60 let

Forma Viva praznuje 60 let

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Letos mineva 60 let od začetka Mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva. Ob tem visokem jubileju bo med 10. septembrom in 16. oktobrom potekal dogodek Forma viva Portorož 2021. Praznovanje se bo začelo že v petek, prisotni bodo tudi sodelujoči umetniki, predstavniki istrskih občin in pokrovitelji dogodka ter posebna mednarodna gostja.

Pestro kulturno dogajanje ob praznovanju jubileja se bo začelo že v petek, 10. septembra, ob 10. uri s tiskovno konferenco in kratkim spremljevalnim programom na kiparskem delovišču Forme vive. Otvoritveni slovesnosti bo sledil večerni koncert v družbi komornega orkestra I Filarmonici di Roma na osrednjem zgodovinskem prizorišču parka skulptur v naravnem amfiteatru.

Na letošnjem simpoziju bodo ustvarjali Mario Lopes (1981) iz Portugalske, Jure Markota (1985) iz Slovenije, Alberto Scodro (1984) iz Italije in Max M. Seibald (1968) iz Avstrije. Ob tradicionalnem klesanju kamna bo praznik podkrepil vizualni in konceptualni umetnik Vincent Ceraudo (1986) iz Pariza, ki bo v parku ustvaril umetniško intervencijo, ki jo bo predstavil ob zaključku simpozija. Prvič v zgodovini simpozija bodo kipi ustvarjeni za štiri javne lokacije obalnih mest, v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Občine slovenske Istre so s svojim sodelovanjem na letošnjem simpoziju podprle to edinstveno nacionalno prireditev, ki je v mednarodnih krogih prepoznavna že šest desetletij.

V času simpozija bodo na sporedu tudi različne aktivnosti, kot je laboratorij za oblikovanje kamna, kjer se bodo udeleženci pod vodstvom kiparjev seznanjali z orodji in tehnikami klesanja ter delavnice sodobnega plesa. Več o programu si lahko preberete na spletni povezavi.

Jubilejni simpozij bo potekal pod vodstvom v. d. direktorice Obalnih galerij Piran Mare Ambrožič Verderber in kustosinje dr. Majde Božeglav Japelj. Realizacijo projekta so podprli Ministrstvo za kulturo RS, Občina Piran, Mestna občina Koper, Občina Izola in Občina Ankaran v sodelovanju z Združenjem Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Mediadomom Pyrhani, Avditorjem Portorož – Portorose, Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola in Šolo za kustose iz Benetk ter pokrovitelji Turistično združenje Portorož, g. i. z., Vinakoper d. o. o., Javno podjetje OKOLJE Piran, d. o. o., Cappuccino, Mestna Kavarna Piran in Trixin, d. o. o.

Foto: Obalne galerije Piran