DomovNoviceFrancoska vojaška ladja FS Pluton znova v Kopru

Francoska vojaška ladja FS Pluton znova v Kopru

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Te dni v Kopru ponovno gostimo francosko vojaško ladjo FS Pluton, specializirano za izvajanje protiminskega potapljanja. Ob tej priložnosti so francoska veleposlanica Florence Ferrari, kapitan korvete Barazer de Lannurien Aymeric in drugi predstavniki ladje obiskali Mestno občino Koper. Sprejeli sta jih podžupanja Jasna Softić in mestna managerka Jana Tolja.

V koprskem pristanišču je od petka privezana francoska vojaška ladja Pluton. Namen obiska v Kopru je predvsem sodelovanje med francoskimi in slovenskimi protiminskimi potapljači, pri čemer gre predvsem za urjenje, izmenjavanje izkušenj, dobrih praks in preizkušanje opreme. Dolga je 41,6 metra, široka pa 7,5 metra, njen ugrez meri 3,8 metra, težka je 505 ton. Ladja bo v Kopru ostala vse do srede, 29. junija.

Ob tej priložnosti so francoska veleposlanica, poveljnik in predstavniki francoske ladje obiskali Mestno občino Koper, kjer jih je sprejela podžupanja Jasna Softić in jim zaželela dobrodošlico v mestu. Mestna managerka Jana Tolja jim je nato skozi krajšo predstavitev približala občino in vizijo za razvoj.

Ker je slovenska Istra znana po visoki kakovosti pridelkov vinarjev in oljkarjev, ki so v zadnjih letih naredili velike korake v smeri trajnostne in biološke pridelave, je županja veleposlanici Republike Francije v Sloveniji in poveljniku vojaške ladje izročila nagrajeno Županovo vino in oljčno olje.