DomovNoviceGasilci z obeh strani meje bodo okrepili sodelovanje

Gasilci z obeh strani meje bodo okrepili sodelovanje

Naši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

V Novi Gorici so danes podpisali sporazum o sodelovanju med gasilci vzdolž celotnega obmejnega območja med Italijo in Slovenijo, od Kopra do Kranjske Gore. V Mestni občini Koper, ki je med podpisnicami sporazuma, imamo sicer že od leta 2008 urejeno sodelovanje med Gasilsko brigado Koper in poveljstvom gasilcev iz Trsta, sporazum pa velja na območju koprske in ankaranske občine.

Poveljnik Gasilske brigade Koper Denis Glavina je izpostavil, da se zanje ne bo kaj dosti spremenilo, je pa pomembno, da bo sporazum vključeval tudi ostale obmejne občine, kjer to področje ni bilo urejeno. Prav tako velja izpostaviti, da so v nov sporazum za razliko od prejšnjega vključena tudi prostovoljna gasilska društva.

Sporazum predvideva medsebojno pomoč pri gašenju in nujnih tehničnih reševalnih akcijah na območju 20-kilometrskega obmejnega pasu, torej do deset kilometrov znotraj slovenskega oz. italijanskega ozemlja.

Skladno s sporazumom lahko poveljstvo posamezne gasilske enote ki je pristojno za prizadeto območje, zaprosi poveljstvo gasilske enote na sosednjem čezmejnem območju za pomoč v obliki osebja, opreme in sredstev. Zaprošeno poveljstvo gasilske enote na podlagi razpoložljivega osebja, opreme in sredstev  pomoč odobri ali zavrne, brez kakršnih koli posledic.

Sporazum predvideva tudi možnost izvajanja skupnih izobraževanj in usposabljanj v okviru finančnih zmožnosti, predvidena je tudi vzpostavitev interoperabilnosti tehničnih sredstev, vozil in opreme za morebitno izvajanje skupnih intervencij. Sporazum bo veljal pet let z možnostjo podaljšanja s tihim soglasjem.