DomovNoviceGastronomsko, glasbeno in športno proti koncu poletja

Gastronomsko, glasbeno in športno proti koncu poletja

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi september bo v slovenski Istri postregel s pestrim prireditvenim dogajanjem, v naslednjih dneh se bodo zvrstile predvsem glasbene prireditve, vrhunec pa bo dogajanje doseglo z nekaterimi tradicionalnimi kulinaričnimi dogodki.  

V Ankaranu v september vstopajo glasbeno. Tako ta petek, 1. septembra, na plaži Študent prirejajo zabavo End of Summer Party, ki bo v znamenju poslovilnega nastopa legendarnega dua FCKN DJ’S. Po 27 letih bo v Ankaranu ponovno tudi pena party. V soboto, 16. 9., pa bo na plaži Študent že tradicionalni glasbeni festival Ankaranska bandima.

Čiliada bo 30. septembra začinila dogajanje v Izoli. Foto: CKPŠ Izola

Tudi v Izoli bo začetek septembra ovit v glasbo. To nedeljo, 3. septembra, Moški pevski zbor Izola vabi na zaključek poletnega sklopa koncertov Pojemo za vse ljudi v parku Pietro Coppo. V petek, 8. septembra, pa se na prizorišče Letnega kina Arrigoni vrača alternativno glasbeni festival Bunkerfest. Na isti lokaciji bo 15. septembra Izola gostila 5. srečanje pihalnih orkestrov slovenske Istre.

Kulturno in umetniško dogajanje bo zaznamovalo tudi začetek meseca v piranski in koprski občini. Tako bo 2. septembra na Tartinijevem trgu v Piranu slavnostna podelitev nagrad in odprtje razstav 52. mednarodnega slikarskega Ex-tempora, razstava najboljših del pa bo na ogled v razstavišču Monfort do 27. septembra, v Mestni galeriji Piran pa do 12. novembra 2017.

Vse do 14. septembra navdušence komorne glasbe vabi tudi 16. Tartinijev Festival, ljubitelji sedme umetnosti pa so med 12. in 16. septembrom vabljeni na jubilejni 20. Festival slovenskega filma.

V Koper prihaja Festival uličnih umetnikov Frivolus. Foto: ŠOUP

V Kopru bo 3. septembra Kulturni maraton, med 7. in 10. septembrom pa bo dogajanje v mestu popestril Festival uličnih umetnikov Frivolus.

September tudi v znamenju kulinarike

Dogajanje v Mestni občini Koper bo vrhunec doseglo z največjo prireditvijo pri nas – mednarodnim festivalom sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, ki bo v osrčju starega mestnega jedra 23. in 24. septembra. Pred tem pa nas čaka še nekaj zanimivih prireditev, kot so Fešta fig in vina Rosé, ki bo 2. in 3. septembra v Marezigah, Pokušina prvega mošta 2. septembra dopoldne na trgu ob Kavarni Triglav v Kopru, prav tako 2. septembra pa bodo v Kopru po poletnem premoru znova gostili kulinarično tržnico Odprta kuhna. 2. septembra bo dišalo tudi v Izoli, kjer na Ljubljanski ulici prirejajo Bazilikijado – izolski praznik bazilike. Nekoliko pikantnejši okusi pa bodo ponovno rdeča nit Čiliade – festivala čilija in pekoče kuhinje, ki se bo na Manziolijevem trgu in v Verdijevi ulici odvil v soboto, 30. septembra.

Istrski dan vabi v Ankaran. Foto: Irena Udovič

Med večjimi dogodki meseca velja izpostaviti še Istrski dan v Ankaranu, ki bo to soboto, 2. septembra, praznik tradicije, kulinarike in ekologije Oživel Pomjan, ki bo 9. septembra, med 8. in 10. septembrom bo Piran postal kraljevina boga Neptuna in gusarjev, saj se bo zgodil že 71. Pomorski krst, 16. septembra bo koprska Arena Bonifika gostila kickboxerski spektakel Legends Collide, 27. septembra bodo v Cafe Teatru v Piranu z okroglo mizo s prof. dr. Vesno Mikolič obeležili Svetovni dan turizma, 30. septembra bo Dan odprtih vrat Aerodroma Portorož s predstavitvijo delovanja letaliških služb, dan kasneje pa bo v Avditoriju Portorož potekal izbor Miss Turizma s podelitvijo plakete odličnosti v turizmu v občini Piran. V Krkavčah bo 30. septembra pristna istrska prireditev Vonj po Istri.

Foto: arhiv ekoper.si

Konec septembra bo tudi športno obarvan, saj bo 23. in 24. septembra slovenska Istra prizorišče 5. Istrskega kolesarskega maratona, ki z edinstvenim okoljem, razgibanimi trasami in čudovitimi razgledi vsakič znova navdušuje ljubitelje kolesarjenja.