DomovKulturaGledališče Koper gostilo nacionalno odprtje največjega slovenskega festivala učenja

Gledališče Koper gostilo nacionalno odprtje največjega slovenskega festivala učenja

KulturaNaši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprsko gledališče je danes v organizaciji Andragoškega centra Slovenije (ACS) in Ljudske univerze Koper gostilo slavnostno nacionalno odprtje največjega slovenskega festivala učenja – 29. Tednov vseživljenjskega učenja.

Festival prireja nacionalni koordinator ACS v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi, pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost in pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih v svojem življenju prevzemamo kot posamezniki, udeleženci na trgu dela ter člani različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjajo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevajo k udejanjanju slogana Slovenija, učeča se dežela.

Na slavnostnem nacionalnem odprtju festivala so pred množico gostov predstavili pomen, vlogo in potek Tednov vseživljenjskega učenja. Udeležila sta se ga minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je v svojem govoru izpostavil, da je vključevanje občank in občanov v proces vseživljenjskega učenja ključnega pomena tako za razvoj posameznika kot za njegovo okolje: »Sodobni svet namreč zahteva nenehno prilagajanje, učenje in pridobivanje novih veščin, kar je tudi pomembna naložba v skupnost kot celoto.”

Zbrane so ob ministru nagovorili še direktorica Andragoškega centra Republike Slovenije dr. Nataša Potočnik, direktorica Ljudske univerze Koper dr. Tina Rožac ter predsednik društva Naredi nekaj za naravo, prostovoljec, okoljevarstvenik in nominiranec za osebnost leta 2018 ter dobrotnika leta 2023 dr. Miha Vivoda.

V sklopu dogodka so razglasili dobitnike Priznanj za promocijo učenja in znanja zglednim učečim se iz slovenske Istre z okolico. Priznanja so prejeli Slobodan Simič – Sime, Fotografska skupina Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola, Ainura Seisembayeva, KRU.T – Krožek za kulturno, športno in podporno udejstvovanje in Alenka Grželj, dolgoletna direktorica Ljudske univerze Koper, aktivna tudi v Zvezi ljudskih univerz Slovenije.

Dogodek je na široko odprl vrata učnemu vrvežu po vsej Sloveniji z letošnjo krovno temo Učenje je življenje – naj krepi in radosti! Festival bo potekal od petka, 10. maja, pa vse do nedelje, 16. junija. Kot vsako leto bodo Tedni zaživeli na številnih prizoriščih, povezanih z učenjem, izobraževanjem in ustvarjalnimi dejavnostmi; ta so iz leta v leto številnejša.

Več informacij o Tednih vseslovenskega učenja in programu najdete na povezavi.

Dogodek sta finančno podprla Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Mestna občina Koper.

Foto: MOK, Ljudska univerza Koper