DomovNoviceGledališko druženje pred podelitvijo primorskih gledaliških nagrad

Gledališko druženje pred podelitvijo primorskih gledaliških nagrad

KulturaNaši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

Gledališče Koper je danes v dopoldanskem času gostilo druženje pred nedeljsko podelitvijo tantadrujev – primorskih gledaliških nagrad. Prejemnik tantadruja za življenjsko delo je letos režiser in profesor igre Dušan Mlakar, ki je močan pečat pustil tudi v tukajšnjem gledališkem svetu. Od 128 predstav, ki jih je režiral na svoji poklicni poti, jih je bila kar tretjina v treh primorskih gledališčih.

Dušan Mlakar se je pridružil družbi enajstih gledaliških »težkokategornikov«, ki so tantadruja za življenjsko delo prejeli v minulih letih. Manj znano je, da je bila njegova prva ljubezen film. Sodeloval je pri več kot sedemdesetih naslovih, veliko je delal v tujini, predvsem v Berlinu. Zelo pomembno je tudi njegovo pedagoško delo; kot gledališki režiser pa je sodeloval z vsemi najpomembnejšimi igralkami in igralci tega prostora. »Vedno sem se zelo temeljito pripravil na režijo. Najmanj dva, tri mesece pred začetkom študija sem želel imeti besedilo v rokah. Sledili so razgovori s scenografom, skladateljem, kostumografinjo, igralci …, in vse te debate, ki so v našem poklicu precej naravne, so pripeljale do končnega izdelka,« je režiser opisal svoj način dela.

Zadnji predstavi je Mlakar režiral leta 2018 v Trstu (Videz vara, T. Bernhard) in v Kopru (Zadnje lune, F. Bordon). Tudi sicer je močno zaznamoval primorski svet gledališča, saj je v SNG Nova Gorica režiral 27, v SSG Trst 14 in v Gledališču Koper 2 predstavi. Tako tudi pooseblja duha nagrade tantadruj, ki v prvi vrsti povezuje in sodeluje. »Nagrada tantadruj že dvanajst let predstavlja sinonim za ustvarjanje skupnega kulturnega prostora, danes, ko so nas pretekla leta tako resnično in zares soočila z različnimi mejami, pa predvsem krepi povezanost, solidarnost in zavedanje, da moramo svojemu občinstvu dati več kot kadarkoli prej. Da moramo tako rekoč začeti od začetka. Vse, kar se je podrlo, zgraditi na novo, predvsem pa ustvariti pozitivno razpoloženje in zdravo samozavest kljub vsemu,« je ob druženju pred podelitvijo nagrad povedala Katja Pegan, direktorica in umetniška vodja Gledališča Koper. Daniel Malalan, ki ti dve funkciji opravlja v Trstu, pa je dodal: »Kultura in umetnost sta vselej imeli pomembno vlogo pri povezovanju.«

Mirjam Drnovšček, direktorica SNG Nova Gorica, je skozi zanimiv pogovor opozorila na še en pomemben vidik nagrade tantadruj: »Tantadruj nas zavezuje k določeni ravni kakovosti in nas spodbuja, da delamo dobro. To je pomemben pridih te nagrade: ko ustvarjamo, želimo ustvariti odlične vsebine.«

Na podelitvi primorske gledališke nagrade tantadruj za življenjsko delo, ki jo je prejel režiser Dušan Mlakar so razglasili še tri dobitnike posebnih nagrad. Za posebne dosežke je tantadruja prejel kostumograf Andrej Vrhovnik, za igralsko stvaritev Matija Rupel in za najboljšo predstavo v celoti uprizoritev 52 hertzov.

Foto: Gledališče Koper