DomovNoviceHitri testi od jutri tudi v Kopru

Hitri testi od jutri tudi v Kopru

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V Zdravstvenem domu Koper bodo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi začeli jutri, 6. januarja. Zaradi lažje organizacije dela se bo za odvzem brisa treba predhodno naročiti, teste bodo izvajali ob delavnikih, predvidoma med 13. in 17. uro.   

Hitre teste na novi koronavirus bodo v Kopru izvajali na vstopni Covid točki ob Zdravstvenem domu na Bonifiki. Odvzem brisov bodo opravljali vsak dan, od ponedeljka do petka, med 13. in 17. uro. Da bi se izognili nepotrebnemu čakanju, se je treba na testiranje predhodno naročiti na številko +386 (0)70 468 873 (ob delavnikih med 8. in 10. uro) oziroma prek spletnega obrazca na strani https://www.zd-koper.si/. Prebivalci naj se na odvzem brisa pripeljejo z avtomobilom, izjemoma tudi peš, s seboj pa morajo imeti osebni dokument in upoštevati vse trenutno veljavne ukrepe (nositi obrazno masko in spoštovati varnostno razdaljo). Rezultat testa in navodilo, kako ravnati naprej, bo posamezniku po sporočilu SMS poslal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Testiranje s hitrimi testi je prostovoljno in brezplačno. Namenjeno je zdravim posameznikom, ki pa so lahko asimptomatski prenašalci bolezni, zato morajo tudi tisti z negativnim izvidom še vedno upoštevati vse varnostne ukrepe in tako pred morebitno okužbo zaščititi sebe in druge.

Hitrih testov ne gre enačiti s testi PCR, na katere vas ob pojavu simptomov in morebitni okužbi z virusom SARS-CoV-2 (znaki okužbe dihal, vročina, izguba vonja in okusa, glavobol, kašelj, driska, izpuščaji, utrujenost, bolečine v mišicah) napoti osebni zdravnik. Za osebe, ki kažejo znake okužbe, namreč še vedno velja, da se morajo najprej obrniti na osebnega zdravnika, ta pa jih bo na podlagi strokovne presoje napotil na odvzem brisa.

Predvidoma prihodnji teden se bo začelo tudi testiranje učiteljev oziroma zaposlenih na osnovnih šolah, o podrobnostih katerega bomo javnost pravočasno obvestili.