DomovNoviceIstrski vinarji in oljkarji široko odpirajo vrata svojih kleti in oljarn

Istrski vinarji in oljkarji široko odpirajo vrata svojih kleti in oljarn

KulturaNaši krajiNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Zadnji konec tedna v maju vinarji in oljkarji slovenske Istre že tradicionalno odprejo svoja vrata in obiskovalcem ponudijo vpogled v proizvodnjo vina in oljčnega olja. V soboto, 28. maja, bo obiskovalce pričakalo 19 vinarjev in oljkarjev, med 12. in 19. uro pa bodo nudili degustacije istrskih dobrot.

Po dveh negotovih letih se druženja in prireditve znova vračajo, z njimi pa dan odprtih kleti Od vinarja do oljkarja. V soboto, 28. maja, bodo vinarji in oljkarji od 12. do 19. ure sprejemali obiskovalce, ki bodo želeli pogledati v ozadje nastanka žlahtnih istrskih sort vina in olja. Nudili bodo degustacije refoška, malvazije, rumenega muškata in cipra ter oljčna olja, izdelana iz oljke belice, liccina in maurina.

V Mestni občini Koper bodo svoja vrata odprli, Vinakoper, Posestvo Brič iz Šmarij, Vinska klet Plahuta Iztok, Ekološka kmetija Plahuta in Bržan Vilij iz Marezig, Ekološka kmetija Morgan, Vinska fontana Marezige, MonteMoro Organic Wines iz Kopra, Vina Bordon iz Dekanov, Kmetija Butul iz Manžana, Lisjak, Domačija Ražman iz Gračišča in Kmetija Prodan iz Kopra. V Občini Izola na degustacije vina in olja vabijo Manzioli Wine Bar & Zaro Wines, Vina Markovič, Vina Korenika & Moškon ter Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, v Občini Piran pa Domačija Knez in Vina Božič iz Strunjana ter Kmetija Mahnič iz Dragonje.

Prireditev Od vinarja do oljkarja je odlična priložnost, da se srečate s pridelovalci vin in olja ter poskusite tudi buteljke, ki jih vinarji hranijo za posebne priložnosti. Izkoristite soboto malo drugače in spoznajte zaledje slovenske Istre, ki ponuja izjemne pridelke. Zaradi lažje organizacije je zaželeno, da se pri vinarjih in oljkarjih predhodno najavite.

Prvi junijski vikend bo v znamenju malvazij

Društvo vinogradnikov slovenske Istre z veseljem naznanja druženje z malvazijami, številnimi vinarji in ljubitelji dobrega vina iz Slovenije in tujine. Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana bo letos obiskovalke in obiskovalce povabil v skladišče soli Monfort v Portorožu. Več kot 130 malvazij iz Slovenije in tujine boste lahko okušali v nedeljo in ponedeljek, 5. in 6. junija. Med njimi bodo tudi zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije 2022, in sicer penina Vinske kleti Markežič iz Sv. Antona, sveža malvazija Vinske kleti Robi & Dorjano Korenika iz Izole, zrela malvazija Montis iz vinske kleti Bio vina Montis & Eko Laura iz Montinjana, macerirana malvazija Prima vinske kleti Fakin iz Motovuna in sladka malvazija Kmetije Cigoj iz Vipavske doline.

Vstopnina na festival znaša 15 evrov za en dan in 20 za dva dni, obiskovalke in obiskovalci pa prejmejo festivalski kozarec.

Foto: Društvo vinogradnikov slovenske Istre