DomovNoviceKocjančičeva nagrada v rokah Marina Kranjca

Kocjančičeva nagrada v rokah Marina Kranjca

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Občine slovenske Istre podeljujejo priznanje z nagrado Alojza Kocjančiča za posebne dosežke pri oblikovanju, raziskovanju in ohranjanju kulturne identitete Istre ter njeni prepoznavnosti v širšem prostoru. Danes so na Manziolijevem trgu v Izoli slavnostno Priznanje z nagrado Alojza Kocjančiča podelili glasbenemu strokovnjaku za istrsko ljudsko glasbo Marinu Kranjacu. V imenu Mestne občine Koper se je slavnostne podelitve priznanja udeležil podžupan Mario Steffé.

Marino Kranjac, Istran z globoko ljubeznijo do istrske glasbe, se že skoraj štiri desetletja aktivno ukvarja s poustvarjanjem in raziskovanjem ljudske glasbe ter plesov iz Istre. Poleg umetniško ustvarjalnega dela sta izjemnega pomena tudi njegovo pedagoško in raziskovalno delo.

Kot glasbenik je sodeloval in je še vedno aktiven v številnih zasedbah, ki negujejo ljudsko glasbo: Istranova, Trio Kras, Pišaći, Stu ledi, Marušić Is Trio, Vruja, Cappella Justinopolitana, Adriavox. Kot vodja, član ali sodelavec je deloval praktično v vseh skupinah ter s posamezniki in zbori v slovenski Istri, dejavnimi na področju istrske ljudske glasbe.

Kranjac je vse od ustanovitve vodja istrske folk skupine Vruja. Po nekajletnem študiju je leta 2015 ustanovil tudi prvi ansambel za staro glasbo v naših krajih in ga poimenoval po svojem mestu Cappella Justinopolitana. Dolga leta sodeluje z etnomuzikologom Dariom Marušićem in je med ustanovnimi člani Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, ki mu predseduje od leta 2017.

Marino Kranjac pri predstavljanju istrske ljudske glasbe enakovredno predstavlja dediščino avtohtonih narodov iz Istre (Slovencev, Italijanov in Hrvatov) z namenom osvetliti multikulturnost regije na spoštljiv in objektiven način. Na področju, kjer živi in ustvarja, doživlja in uresničuje povezovalno poslanstvo s kraji ter ljudmi tudi onstran meje. Z istrsko ljudsko glasbo je v vseh teh letih popestril nešteto prireditev z istrsko tematiko in s svojimi deli pustil za seboj bogat pečat, v delavnicah za otroke pa podaja neprecenljive informacije o ljudski glasbeni dediščini prihodnjim rodovom.

Današnji dogodek v Izoli je obogatil kulturni program mladih izolskih glasbenikov, violinistke Nike Gačnik in klarinetista Aljoše Kitića ter igralca Danijela Malalana, in koncert skupine Vruja.

Foto: Občina Izola, Lea Prodan, CKŠP Izola