DomovNoviceMaj se bo zaključil kreativno s Street Art Festivalom

Maj se bo zaključil kreativno s Street Art Festivalom

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Konec meseca bo pisan, kreativen, barvit. Ulični umetniki bodo tudi letos poskrbeli za nove stenske poslikave na različnih lokacijah v Kopru. Street Art Fest Koper se vrača v drugi izvedbi in bo od četrtka, 25. maja, do srede, 31. maja, obarval dogajanje v mestu. Pester program napoveduje in obljublja vsebine za vse generacije.

Zagotovo bo med vidnejšimi rezultati letošnjega festivala skupinski mural, ki bo nastal na Obalni cesti. Petdeset metrsko poslikavo bo pet dni ustvarjalo pet umetnikov: boriz1107, Azram, Sonar in Mortis iz Slovenije in Jackal iz Italije. Steno bo krasil motiv podvodnega sveta in razbitin mogočne ladje Rex.

Na nekdanji avtobusni postaji med Istrsko in Krožno cesto bo ustvarjal Svit Pregelj. Z umetnostjo se ukvarja v prostem času, ki ga preživlja v naravi, od koder tudi črpa kreativnost. Navdih najde tudi v vsakdanjem življenju, glasbi, filmih, zgodbah. Vsak izdelek nosi bogato sporočilo in opazovalca spodbuja k razmišljanju.

Poseben del programa festivala bo Street Art Tour, oziroma sprehod po mestu skozi oči grafitarjev in uličnih umetnikov. Obiskovalci bodo pobliže spoznali posebnosti te subkulture, odkrivali urbano arheologijo, se srečali z lokalnimi grafiterji in dobili vpogled v zgodovino tega globalnega fenomena. Ogled je brezplačen, je pa potreba prijava preko povezave TUKAJ.

Za obiskovalce bo nedvomno zanimiv tudi Grafiti Contest, tekmovanje umetnikov v ustvarjanju pred publiko. Kreativnost, barve in edinstvena umetniška izkušnja se bodo zlili na Ukmarjevem trgu pri Kapitaniji, občinstvo pa bo glasovalo za svojega favorita. Prijave na Grafiti Contest so še odprte preko povezave TUKAJ.

V sklopu festivala bo organiziran tudi tečaj grafitiranja, ki ga bo vodil lokalni umetnik Tine Dekorti, in grafična delavnica linoreza/lesoreza pod mentorstvom priznanega akademskega umetnika Mihe Eriča. Helena Konda, ki se ukvarja z raziskovanjem grafitov in urbane umetnosti že več kot 20 let, pa bo na strokovnem predavanju predstavila razvoj grafitov in likovne ulične umetnosti skozi čas.

Glasbeni pridih bosta festivalu dodala PTČ, rap duo iz Ljubljane, ki v svojih nastopih združujeta zgodbe in ritem, bas in bobne, ter industrijski hiphop duo PRIMAL ALCHEMY. Koncert bo v Skladišču Libertas, v petek, 26. maja.

Dan kasneje, 27. maja, bo Skladišče Libertas prizorišče posebne izkušnje VJ Graffiti, poslikave murala v živo ob glasbeni spremljavi.

Umetniki ali ne, čisto vsi obiskovalci bodo na tem festivalu našli svoj prostor. Celoten program je na voljo na Facebook strani. Dogodek bo del akcije Odmev mladosti, ki v ospredje postavlja pomen in vpliv aktivnosti, ki ga imata mladinsko delo in neformalno učenje na mlade v kraju in širše.

Foto. ZMKT