DomovNoviceKONCESNINA LUKE KOPER: “Predlagana je bolj poštena delitev, ni idealna za nas, je pa bolj poštena!”

KONCESNINA LUKE KOPER: “Predlagana je bolj poštena delitev, ni idealna za nas, je pa bolj poštena!”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ministrstvo za infrastrukturo namerava spremeniti ključ, po katerem Luka Koper občinama Ankaran in Koper plačuje koncesnino. Koprski župan Boris Popovič je s predlogom ministrstva, ki po novem predvideva novo delitev v razmerju 18 odstotkov dajatve občini Ankaran in 82 odstotkov Mestni občini Koper, zadovoljen. Pojasnil je, da je bila dosedanja delitev zanje nesprejemljiva.  

Gašperšič se je danes sestal z županoma Mestne občine Koper Borisom Popovičem in občine Ankaran Gregorjem Strmčnikom in jima predstavil predlog novega načina delitve koncesijske dajatve med občinama na podlagi meril iz lani sprejetega pomorskega zakonika. “Želja je bila, da se delitev koncesijske dajatve med obe občini razdeli na pravičnejši način,” je pojasnil minister.

Uredba o upravljanju koprskega tovornega pristanišča predvideva, da se koncesija, ki pripada lokalnima skupnostma razdeli tako, da gre 55 odstotkov sredstev Mestni občini Koper, 45 odstotkov pa ankaranski občini, kar preračunano na občana pomeni, da je občan Ankarana dobil bistveno večji delež, je dodal Gašperšič.

Nov način delitve predvideva še upoštevanje velikosti občine in število njenih prebivalcev. Foto: Urban Čibej

Z novimi kriteriji koprski občini 82 odstotkov

V lani sprejetem pomorskem zakoniku je ministrstvo ustvarilo zakonske podlage za nov način delitve. Po ministrovih besedah so opredelili tri merila, in sicer površino kopenskega dela pristanišča, po novem pa še površino oz. velikost občine ter število njenih prebivalcev.

Na današnjem sestanku so na ministrstvu predlagali, da se vsi trije kriteriji upoštevajo enako in na podlagi tega bi bila delitev v razmerju 18 odstotkov dajatve občini Ankaran in 82 odstotkov Mestni občini Koper. Kot je pojasnil minister, bosta župana občin predlog preučila v tednu dni.

Koprski župan Boris Popovič je s predlogom ministrstva zadovoljen. Pojasnil je, da je bila dosedanja delitev zanje nesprejemljiva. “Predlagana je bolj poštena delitev, ni idealna za nas, je pa bolj poštena,” je poudaril.

Želja ministrstva je, da občini prideta do soglasja. Če bosta občini predlagali drugačen ključ in bo sprejemljiv za obe strani, ga bo ministrstvo v uredbi po besedah ministra upoštevalo, v kolikor pa soglasja ne bo, bo ministrstvo predlagalo danes predstavljen predlog.

Ko bosta občini po tednu dni podali svoje mnenje, bodo na ministrstvu po Gašperšičevih besedah nadaljevali s postopkom sprejemanja uredbe na vladi. “Računamo, da bi bilo to konec januarja ali na začetku februarja na vladi sprejeto,” je dejal. Če soglasja ne bo in bi sledil sodni spor, pa bodo pogovore po ministrovih besedah nadaljevali na ta način. Računa sicer, da do tega ne bi prišlo, konec koncev pa to ne bo ne bo prvi in edini spor med državo in kakšno lokalno skupnostjo, je dodal.