DomovNoviceKoper namerava postati prijazen dojenju

Koper namerava postati prijazen dojenju

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper se je danes formalno zavezala, da bo postala dojenju prijazno mesto. Župan Aleš Bržan je s podpisom izjave o nameri naredil prvi korak pri zasledovanju tega pomembnega cilja.

Dojenju prijazno mesto je mednarodna pobuda, s katero si Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja, ki deluje pod okriljem UNICEF-a Slovenija, prizadeva izboljšati pogostnost dojenja v lokalnem okolju. »Čeprav je dojenje naravno, ni vedno enostavno. Mnoge doječe družine se ob prihodu domov – včasih pa že v porodnišnicah – srečujejo s stiskami pri vzpostavljanju in vzdrževanju dojenja, ki jih nemalokrat poglabljajo še nespodbudni odzivi okolice – bodisi doma, v lokalnem okolju ali na delovnem mestu, pa tudi v zdravstvenih organizacijah ter prek izpostavljenosti agresivnemu trženju mlečnih formul. Zato doječe družine potrebujejo ustrezno podporo in pomoč s strani najbližjih, zdravstvenih delavcev, delodajalcev in širšega okolja,« je danes povedal izvršni direktor UNICEF-a Slovenija Tomaž Bergoč.

Mestna občina Koper se zaveda, da je podpora doječim materam in družinam na lokalni ravni izjemno pomembna, zato je program, ki si ga je zastavila na poti do pridobitve naziva Dojenju prijazno mesto, osnovan na podlagi usmeritev nacionalnega programa Dober tek Slovenija, usmeritev Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja (NOSD), vključno z upoštevanjem desetih korakov do dojenju prijaznega mesta in programom projekta Koper – zdravo mesto za obdobje od 2020 do 2024.

Občina si bo prizadevala ne le k promociji dojenja, temveč tudi k izgradnji zdrave lokalne skupnosti – skupnosti, ki bo omogočala družbene, politične in fizične pogoje za spodbujanje, odločanje in »izvajanje« dojenja. »Prav zato bomo delovali po principih skupnostnega pristopa, med seboj povezovali različne partnerje iz različnih strok in sektorjev ter k soustvarjanju programa aktivno vključevali ciljno populacijo. Posebno pozornost bomo namenili zmanjševanju neenakosti v zdravju in zagotavljanju enakih možnosti, predvsem za najbolj ranljive skupine oz. posameznike,« je povedala koordinatorica projekta Manica Remec.

Župan Aleš Bržan je z današnjim podpisom izjave o nameri postati Dojenju prijazno mesto začrtal pot k dosegu teh pomembnih ciljev. Zahvalil se je vsem, ki sodelujejo pri projektu, ki pomaga izboljšati družbo v Mestni občini Koper: »Lahko imamo najlepšo plažo ali najvišji nebotičnik, a šele takrat, ko bomo prijazni do svojih občanov, ko bomo skrbeli, ne le za najranljivejše, ampak vse skupine prebivalcev, bomo postali najboljša občina. Danes smo naredili enega izmed korakov v to smer.«

V Kopru je sicer pod vodstvom izkušenih strokovnjakinj že začela delovati podporna skupina za dojenje. Srečanja, namenjena svetovanju o pomenu in poteku dojenja ter nudenju pomoči pri težavah z dojenjem, potekajo dvakrat mesečno v prostorih Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Istre. Poleg skupinskih srečanj pa so na voljo tudi individualni posveti.

V Mestni občini Koper bodo pri projektu pridobivanja naziva Dojenju prijazno mesto sodelovali Center za socialno delo Južna Primorska, Zavod Koper Otok, Obalne lekarne Koper, Splošna bolnišnica Izola, Svetovalni center Istre, Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju in Zdravstveni dom Koper.

Foto: MOK