DomovNovicePred občinskim praznikom slavnostna seja občinskega sveta

Pred občinskim praznikom slavnostna seja občinskega sveta

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Dan pred občinskim praznikom, 15. majem, ko se Koprčanke in Koprčani spominjajo marežganskega upora iz leta 1921, se je Mestna občina Koper v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega s slavnostno sejo občinskega sveta poklonila temu simbolu boja za svobodo. Ob tej priložnosti je župan Aleš Bržan dolgoletni novinarki in kulturnici Nevi Zajc podelil naziv častne občanke, Priznanje 15. maj je prejel Janko Sever, Priznanje z veliko plaketo pa Društvo prijateljev glasbe.

»Koprčanke in Koprčani smo za svoj občinski praznik izbrali dan marežganskega upora. Slavimo ga kot najsvetlejši trenutek iz naše velike zgodovine, ker nas opominja, da se slabi časi v dobre ne spremenijo sami od sebe. Le ljudje jih lahko spremenimo,« je v svojem govoru poudaril župan Aleš Bržan in se ob tej priložnosti zahvalil predvsem tistim, »ki ste s svojo izvirnostjo, znanjem in delom prispevali k temu, da lahko danes učenke in učenci nove Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije obiskujejo najlepšo šolo v Sloveniji. Iskrena hvala tudi vsem, ki ste sodelovali pri rešitvi stanovanjskega problema prvih 75 koprskih mladih družin, ki si bodo že v začetku prihodnjega leta lahko ustvarili dom v soseski z neprofitnimi stanovanji Nova Dolinska, ter načrtovalcem in izvajalcem projekta Čisto za Koper in Ankaran, ki vsak dan znova dopolnjujejo manjkajočo infrastrukturo občine«. »Znova smo si dokazali, da Koper ostaja skupnost dobrih in pogumnih ljudi, ambiciozna skupnost, ki se zaveda svojega izjemnega potenciala in ve, kako ga uresničiti,« je še dejal župan.

Izjemen potencial so izkazali tudi letošnji prejemniki občinskih priznanj. Častna občanka Mestne občine Koper je na predlog župana postala dolgoletna urednica kulturnega programa na Radiu Koper Neva Zajc, ki je z vsestranskim delovanjem na področju kulture mestu Koper posvetila vso svojo ustvarjalno energijo. Med drugim je bila pobudnica in soustanoviteljica festivala Primorski poletni festival, je predsednica Društva Primorski poletni festival in predsednica frankofilskega Društva Peter Martinc.

Domoljub, ljubitelj slovenske Istre in Bržanije, glasbeni entuziast in pesnik Janko Sever je ob občinskem prazniku dobil Priznanje 15. maj za svoje večletno prizadevanje za izgradnjo nove železniške proge med Divačo in Koprom, skrb za kakovostno bivalno okolje vseh krajank in krajanov ter aktivno udejstvovanje v projektih, ki se nanašajo na krajevno skupnost.

Priznanje z veliko plaketo pa je prejelo Društvo prijateljev glasbe za oblikovanje in uveljavljanje glasbene identitete, razvoj ponudbe in kakovosti kulturnih vsebin v lokalnem okolju, izobraževanje mladih glasbenikov in pomemben prispevek k širjenju kulturne zavesti v Mestni občini Koper ter širše. Priznanje je v imenu društva sprejela predsednica Tatjana Jercog.

Slavnostno sejo, ki jo je vodila Breda Biščak, je z nagovorom dopolnil podžupan Mario Steffé, za glasbeno kuliso pa sta poskrbeli violinistka Anja Bukovec in pianistka Ilonka Puciher.

Ob 16.30 se bodo prvim padlim žrtvam v uporu fašističnemu nasilju v naših krajih s krajšo slovesnostjo poklonili v Marezigah. Pri tamkajšnjem spomeniku jim bodo v imenu Mestne občine Koper vence položili občinski svetniki, Matjaž Čok, Romeo Palčič in Alan Medveš. V dvorani krajevne skupnosti bo  ob 17. uri sledil koncert Pihalnega orkestra Marezige.

S tem pa praznovanja občinskega praznika še ne bo konec. V četrtek, 25. maja, bo na Titovem trgu potekala tradicionalna prireditev Koper praznuje z otroki na trgu. Priljubljena prireditev, na kateri se predstavijo krajevne skupnosti in turistična društva, Koper na dlani je zaradi slabe vremenske napovedi žal odpadla.

Foto: Jakob Bužan