DomovNaši krajiKoper se poteguje za naslov Evropske destinacije odličnosti 2017

Koper se poteguje za naslov Evropske destinacije odličnosti 2017

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na razpis za izbor nove evropske destinacije odličnosti, ki ga je v juniju objavila Slovenska turistična organizacija (STO), se je prijavilo 14 destinacij, ki zajemajo 35 slovenskih občin. Med njimi je tudi Mestna občina Koper. Slovenija se trenutno ponaša s šestimi tovrstnimi destinacijami.

Evropska komisija je za letošnjo krovno temo destinacij odličnosti izbrala kulturni turizem. Destinacije kandidatke bodo tako ocenjene glede na kriterije, ki vključujejo specifiko kulturnega turizma v Sloveniji.

Nagrajena bo destinacija z razvito turistično ponudbo, temelječo na lastnih lokalnih opredmetenih kulturnih vsebinah, ki prispevajo k večji prepoznavnosti in kakovosti destinacije in spoštujejo načela trajnostnega razvoja, so sporočili s STO.

Destinacija Koper v izboru Evropske destinacije odličnosti 2017

Ker Mestna občina Koper v zadnjih letih sistematično in pospešeno krepi segment kulture in prireditev in je tudi v  turistični strategiji občine eden od ciljev turistično destinacijo  aktivneje predstavljati skozi oblike kulturnega turizma, so se tudi v Mestni občini Koper odločili, da destinacijo Koper prijavijo na razpis.

Ravno kulturni turizem je namreč tisti, ki povezuje vsebine in aktivnosti na tem območju, turistični produkt odkrivanja narave in kulture pa je eden od ključnih turističnih produktov tako v mestu kot na zelenem podeželju občine. V Kopru  so v zadnjih letih na tem področju razvili zanimive turistične produkte, kot so Doživi Hrastovlje, Koper Card, projekt Carpaccio500, prenovili številne kulturne ustanove in jim vdahnili nove vsebine, nenazadnje pa je Koper tudi član Združenja zgodovinskih mest Slovenije, zato v občini ocenjujejo, da bi tudi Koper lahko postal evropska destinacija odličnosti.

Tudi Koper se poteguje za izbor nove evropske destinacije odličnosti, Foto: arhiv ekoper.si

V prvi fazi ocenjevanja bo strokovna komisija ocenila prijave ter izbrala pet finalistk, ki bodo vstopile v drugo fazo izbora, to je ocenjevanje na terenu.

Zmagovalna destinacija in finalistke bodo postale članice slovenske mreže evropskih destinacij odličnosti – EDEN, ki jo upravlja STO in omogoča mednarodno promocijo ter izobraževanje. Nagrajene destinacije bodo pridobile možnost za včlanitev v evropsko združenje EDEN destinacij, ki spodbuja izmenjavo izkušenj in dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, ter omogoča povezovanje.

Evropska komisija je iniciativo EDEN zagnala leta 2006, Bruselj pa igra ključno vlogo pri pripravi tekmovanja. Slovenija se ponaša s šestimi evropskimi destinacijami odličnosti – to so Goriška Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in Soča, navaja STO na spletnih straneh.