DomovProsti časSkriti kotički koprskega zaledja navdušujejo vedno več turistov

Skriti kotički koprskega zaledja navdušujejo vedno več turistov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Poletna sezona je v polnem razmahu in hoteli ob slovenski obali so povečini polno zasedeni. Ob tem pa turisti odkrivajo tudi istrsko podeželje. Tako se za turistični paket doživetja Hrastovelj odločajo predvsem Slovenci, a med obiskovalci tega istrskega bisera je vse več tujcev. Tujci trenutno prevladujejo tudi med gosti Hišk Slovenske Istre.

Del turistične ponudbe v koprski občini je v zadnjih letih tudi turistični produkt Hrastovlje – Doživetje v Istri. Celotno doživetje traja do tri ure in zajema šest kuponov, ki vključujejo voden ogled vasi, vstopnine v znamenitosti, razglednico Hrastovelj in dve doživetji po izbiri. Prek omenjenega turističnega produkta je Hrastovlje v letih 2015 in 2016 obiskalo nekaj manj kot tisoč obiskovalcev, so pojasnili na Mestni občini Koper.

Pretežno gre za slovenske skupine – društva, podjetja, sindikate in šolske skupine -, ki obiščejo Slovensko Istro v okviru dnevnih izletov. Med obiskovalci Hrastovelj pa beležijo tudi obiskovalce s potniških ladij in obiskovalce manjših skupin tujih turistov, med katerimi prevladujejo Italijani.

Skriti kotički koprskega zaledja: Cerkev Svete trojice v Hrastovljah

Z obiskom pa so zadovoljni tudi v Hiškah Slovenske Istre, kjer v vasici Truške nedaleč od Marezig ponujajo tudi prenočišča, ki imitirajo stare istrske hiše. Tako kot lani namreč tudi letos v tem obdobju beležijo polno zasedenost zmogljivosti. Tudi obeti za september so pozitivni, saj čeprav do rezervacij pride povečini v zadnjem trenutku, bi morali ob upoštevanju letošnjega trenda tudi ob zaključku sezone beležiti povečano zasedenost. Sicer pa so že v maju in juniju beležili rast zasedenosti, predvsem na račun krajših vikend oddihov, so za STA pojasnili v družinskem podjetju družine Kozlovič.

Trenutno v Truškah, kjer so nedavno pridobili okoljski znak Travelife za trajnostno usmerjeno nastanitev, prevladujejo tuji gostje, saj Slovenci obiščejo Istro predvsem spomladi in jeseni za krajše vikend oddihe. Med tujci prevladujejo Nemci, Italijani, Poljaki in gosti iz držav Beneluksa.

Skriti kotički koprskega zaledja: Skozi Truške na pohod