DomovNoviceKoprčanka Alenka Artnik z novim svetovnim rekordom

Koprčanka Alenka Artnik z novim svetovnim rekordom

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Naši najboljši slovenski potapljačici Koprčanki Alenki Artnik iz društva Rex Maris je znova uspel podvig, o katerem poroča ves svet. Na tekmovanju Vertical Blue na Bahamih se je Koprčanka v potapljanju na vdih v disciplini z dvojno plavutjo (CWTB) potopila na rekordnih 109 metrov.

Artnikova se je tretji dan tekmovanja potopila 107 metrov in postavila državni in osebni rekord, tri dni kasneje pa je šla še dva metra globlje in znova postala svetovna rekorderka.

»Kdo vodi svet?! Ženske,« so zapisali na uradni spletni strani tekme, naša vrhunska potapljačica pa je dodala: »Potop je potekal točno tako, kot si vedno želim, da poteka. Tega ni vedno lahko izvesti. Čutim, da me je danes podpiralo celotno vesolje, in prišel je rezultat.«

Koprčanka se s prostim potapljanjem ukvarja dobro desetletje, od takrat pa je podrla številne mejnike. Leta 2017 je postala četrta ženska v zgodovini, ki se je potopila do stotih metrov.

V letih od 2018 do 2021 je šestkrat izboljšala svetovni globinski rekord. Leta 2021 je postala najgloblja potapljačica na vdih s potopom na 122 metrov v disciplini z monoplavutjo. To znamko je letos sicer izboljšala Italijanka Alesia Zechinni, ki se je na Filipinih potopila do 123 metrov.

Foto: osebni arhiv Alenke Artnik, Vertical Blue 2023