DomovNoviceKoprska palača Sabini-Grisoni dobitnica nagrade BigSEE Interior Design Award 2024

Koprska palača Sabini-Grisoni dobitnica nagrade BigSEE Interior Design Award 2024

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Palača Sabini-Grisoni je prenovljena stavba iz 18. in 19. stoletja, ki združuje preteklost in sodobnost. Kot zanimiv arhitekturen in oblikovalski projekt je prejela prestižno nagrado BigSEE Interior Design Award 2024.

Palača Sabini-Grisoni je nastala z obnovo več starejših stavb iz 18. in 19. stoletja. Prenova prostora je palači dala novo življenje, načrtovana je bila tako, da bi upoštevala vse sodobne prostorske in strukturne zahteve, hkrati pa naj bi se na kraju samem ohranila avtentičnost zgodovinskih elementov in nekaterih na novo odkritih stenskih poslikav. Danes stavba služi kot središče dejavnosti para Grisoni, ki se posveča socialnemu varstvu, ponujajoč raznolike programe in pobude. Mestna občina Koper je po prenovi omogočila, da so v prostore palače zapolnili Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre, nov dnevni center za starejše od 65 let, del objekta pa je v uporabo dobilo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent. V del obnovljenih prostorov pa so bile umeščene vsebine za spodbujanje podjetništva Inkubator Sežana.

Nagrada BigSEE Interior Design Award je priznanje izjemnih dosežkov v arhitekturi in širokega spektra oblikovalskih področij. Vsako leto jo podeljujejo v okviru meseca oblikovanja, v različnih kategorijah, vse od arhitekture, notranjega oblikovanja, oblikovanja izdelkov, modnega oblikovanja, turističnega oblikovanja, pa do oblikovanja lesa.

Foto: Aleš Rosa