DomovNoviceKraljica malvazija znova prihaja v Portorož

Kraljica malvazija znova prihaja v Portorož

Naši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Tradicionalni festival, posvečen malvazijam, se tudi letos vrača v Hotel Slovenija v Portorož. Obiskovalke in obiskovalci 26. festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana bodo več kot 190 malvazij 80 vinarjev lahko okušali v nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, v Kongresnem centru Portus v Hotela Slovenija.

Društvo vinogradnikov slovenske Istre bo tudi letošnji festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana organiziralo v Kongresnem centru Portus v Hotelu Slovenija, na njem pa se bo tokrat predstavilo rekordnih 80 vinarjev z več kot 190 vzorci malvazije iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd in Italije. Na festivalu bodo obiskovalke in obiskovalci lahko okušali tudi zmagovalna vina ocenjevanje Sommelier Slovenije 2024, na katerem letos sodeluje 122 vzorcev malvazije.

Slovesno odprtje festivala bo v nedeljo, 10. marca, ob 15. uri, sledile bodo degustacije in kulinarične ter strokovne delavnice. Vstopnina znaša 25 evrov za en dan in 40 za dva dni, obiskovalke in obiskovalci pa bodo prejeli festivalski kozarec.

V sklopu festivala društvo vsako leto organizira tudi strokovno okroglo mizo o aktualni tematiki, letos so izbrali temo Izzivi in vizija nadaljnjega razvoja vinogradništva in vinarstva. Vinogradništvo in vinarstvo sta namreč s svojo bogato tradicijo in vlogo v kulturni dediščini ter gospodarskem razvoju regij pomembna sektorja kmetijskega gospodarstva. Kljub temu se soočata s številnimi izzivi, ki jih je treba nasloviti za zagotovitev trajnostnega razvoja in ohranjanje visoke kakovosti pridelave vina. O razvoju vizije, ki bo omogočila napredno in inovativno prihodnost teh panog, bodo v ponedeljek, 11. marca, ob 12. uri razpravljali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, Andreja Škvarč  iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in Sebastijan Orel iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, Območna izpostava Sklada KZG RS. Okroglo mizo bo moderiral publicist Toni Gomišček. Ob tem bo društvo skupaj z avtorico Andrejo Škvarč in avtorjema fotografij Marijanom ter Jako Močivnikom predstavilo publikacijo Lokalne sorte vinske trte – slovenska Istra.

Pester program festivala

Organizatorji tudi letos obljubljajo pester festivalski program, poleg degustacij bodo tudi letos na voljo kulinarične in strokovne delavnice. V nedeljo bodo lahko obiskovalci med treningom okušali malvazijo z italijansko sommelierko Liliano Savioli in žgane pijače iz sorte malvazija s sommelierko Majdo Debevec, brbončice pa bo razvajal chef Marko Gorela iz Restavracije Anna’s Garden iz Savudrije.

V ponedeljek bodo obiskovalke in obiskovalci lahko okušali zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije 2024 z Valentinom Bufolinom, slovenskim sommelierskim prvakom, hrano in vino pa bo uspešno stapljal chef Tomaž Bevčič iz portoroške restavracije Rizibizi.

Malvazija Tour kot uvod in zaključek festivala

Tudi letos Društvo vinogradnikov slovenske Istre pripravlja kulinarični uvod v festival, na večerji Malvazija Tour v Restavraciji Brič bodo obiskovalke in obiskovalci lahko v četrtek, 7. marca, od 19. ure spoznali 17 malvazij in kulinarične presežke chefa Gregorja Kocjančiča. Naslednji Malvazija Tour pa bo v četrtek, 14. marca, ob 19. uri v restavraciji Rizibizi v Portorožu.

Foto: Društvo vinogradnikov slovenske Istre