DomovNoviceLOČEVANJE ODPADKOV: V poštnem nabiralniku vas bodo pričakale biorazgradljive vrečke

LOČEVANJE ODPADKOV: V poštnem nabiralniku vas bodo pričakale biorazgradljive vrečke

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V poštem nabiralniku danes ne boste prejeli samo položnic in reklamnih tiskovin, temveč tudi brezplačen zavojček biorazgradljivih vrečk za kuhinske odpadke. 

Vsa gospodinjstva Mestne občine Koper in Občine Ankaran, ki so vključena v sistem rednega odvoza odpadkov in nimajo hišnega kompostnika, bodo ponovno brezplačno prejela zavojček z biorazgradljivimi vrečkami iz koruznega škroba za biološko razgradljive odpadke. Distribucija v 19.534 gospodinjstev se začenja danes in bo predvidoma zaključena do konca tega tedna.

Zelo pomembno je, da se v biorazgradljivih vrečkah zbirajo samo biološki odpadki, nato pa zavezane odložite v namenskih rjavih zabojnikih. Pravilno odloženi biološki odpadki se lahko na naraven način, brez nadaljnje porabe energije, predelajo v kompost, ki se vrača v naravo v obliki naravnega gnojila, ki zemlji vrača številne hranljive snovi.

Foto: Vojko Rotar

Biološko razgradljive odpadke moramo zbirati ločeno in poskrbeti, da se ne mešajo z drugimi odpadki. Te odpadke lahko kompostiramo na vrtu ali pa jih odlagamo v rjave zabojnike. Biološko razgradljivi odpadki, pomešani z ostalimi komunalnimi odpadki, povzročajo velike količine toplogrednih plinov, nastanek nevarnih organskih kislin in neprijeten vonj na odlagališčih in zbirnih mestih.

Izključno pravilno ločevanje in redno odlaganje kuhinjskih biorazgradljivih odpadkov prepreči težave, ki jih ti odpadki lahko povzročajo, na primer smrad ali privabljanje mrčesa in glodavcev.