DomovNoviceSOCIALNI EKSPERIMENT: V Kopru preverjali odzive posameznikov na nasilje v javnosti

SOCIALNI EKSPERIMENT: V Kopru preverjali odzive posameznikov na nasilje v javnosti

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Primorsko svetovalno središče sta v začetku novembra, v sodelovanju z Društvom naprednih obrambno-borilnih metod (DNOBM) in Univerzitetno športno zvezo Primorske (UŠZP) ponovno izvedla socialni eksperiment v Kopru. V okviru obeležitve mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami so preverjali odzive posameznikov na nasilje v javnosti.

S tokratnim eksperimentom so, v okviru obeležitve mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, preverjali odzive posameznikov na nasilje v javnosti. “Z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti preprečevanja nasilja smo se ponovno lotili izvedbe terenskega socialnega eksperimenta, s katerim smo preverjali odzive mimoidočih na improvizacijo nasilja v javnosti in stopnjo tolerance do prikazanega nasilja, tako nad žensko kot nad moškim,” pojasni Kristina Taja Grünfeld, sekretarka resorja za socialo in študentsko problematiko ŠOUP.

Predstavitev in premierno predvajanje eksperimenta »Gledam, (ne) vidim« bo v sredo, 22. novembra, ob 17. uri v Študentskem centru Univerze na Primorskem na Čevljarski ulici 27 v Kopru.

Predstavitvi in analizi eksperimenta sledi okrogla miza na temo nasilja, ki jo organizira PRIMSS. Gostje okrogle mize, katere moderator bo psiholog Matic Munc, zunanji strokovni delavec na PRIMSS in vodja eksperimenta, bodo filozof dr. Ernest Ženko, redni profesor na Univerzi na Primorskem, dr. Jasna Podreka, predstavnica Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja in Aleksandar Pašić, predstavnik DNOBM (Association of Advanced Defense & Fighting Methods).

“Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju se enkrat letno spomnimo na vse pojavne oblike nasilja, ki jih opažamo v svoji okolici. Takrat glasno in obširneje opozarjamo, čeprav vsi vemo, da bi morali to početi ves čas, neprestano. Tolerance do nasilja res ne bi smelo biti, če želimo živeti v spoštljivi družbi,” zaključuje Munc.

Recite nasilju odločen NE!