DomovNoviceLOKALNE VOLITVE 2018: Danes začetek predčasnega glasovanja

LOKALNE VOLITVE 2018: Danes začetek predčasnega glasovanja

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo v teh dneh možnost, da na lokalnih volitvah glasujejo predčasno. Občanom in občankam Metne občine Koper bo to omogočeno danes, v sredo in četrtek med 7.00 in 19.00 na Mestni občini Koper, Verdijeva 10.

Ker pri lokalnih volitvah volivec praviloma prejme več glasovnic (za župana, za občinski svet, lahko pa tudi za svet krajevne skupnosti, za predstavnika narodnosti) ministrstvo za javno upravo volivcem svetuje, naj najprej preberejo navodilo na glasovnici. Ob tem opozarjajo na posebnost volitev v občinski svet pri proporcionalnem volilnem sistemu, kjer obstaja možnost t. i. preferenčnega glasu, da torej volivec obkroži številko pred posameznim kandidatom.

Državna volilna komisija je sicer v zadnjih dneh prejela veliko število obvestil volivcev, ki ji sporočajo, da bi želeli glasovati v tujini oziroma izven kraja, kjer imajo stalno prebivališče, torej na t. i. volišču omnia. Kot opozarja, to na lokalnih volitvah ni mogoče.

Zakonodaja namreč določa, da za lokalne volitve ne veljajo določbe zakona o volitvah v državni zbor, ki se nanašajo na glasovanje po pošti v tujini, na glasovanje pri diplomatsko konzularnih predstavništvih Slovenije ter na glasovanje na volišču zunaj kraja stalnega prebivanja.