DomovNoviceMaja v Kubedu ustvarja Ana Čavić

Maja v Kubedu ustvarja Ana Čavić

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ta mesec rezidenca v Kubedu gosti vizualno umetnico, performerko, pesnico in raziskovalko uprizoritvenih umetnosti.

Ana Čavić je v mednarodnem prostoru aktivna že petnajst let, v zadnjih letih pa svoje delo predstavlja tudi doma. V obdobju med 2007 in 2019 je pretežno živela in delovala v Londonu, kjer se je udejstvovala kot neodvisna umetnica, performerka in pesnica ter kot članica umetniškega tandema Ladies of the Press. Od leta 2019 živi in dela v Ljubljani.

Izvedla je več performativnih dogodkov in del prilagojenih razstavnemu formatu. Trenutno je doktorska kandidatka in raziskovalka na področju alternativnega umetniškega založništva in performansa na Winchester School of Arts, Univesity of Southampton.

Umetniška praksa Ane Čavić se odvija na presečišču različnih umetniških disciplin, kot so uprizoritvene umetnosti oziroma performans, vizualne umetnosti in literatura. Ustvarja v različnih medijih, ki vključujejo dela na papirju (kolaži, izrezanke, konkretna poezija), knjige umetnika, digitalno poezijo in animacijo. V zadnjem času se v svoji interdisciplinarni praksi poglobljeno posveča t. i. pripovedovalskim performansom, kjer raziskuje performativne načine pripovedništva in jih kombinira z različnimi literarnimi tradicijami, da bi ob pomoči digitalnih orodij dodatno izboljšala eksperimentalno in potopitveno naravo uprizoritev. V procesu ustvarjanja in uprizarjanja svojih del združuje vizualne, verbalne, sonične, literarne in uprizoritvene pristope. Leta 2021 se je v Projektnem prostoru DUM v Ljubljani predstavila s serijo performansov Nit brez konca, I., II. in III. dejanje.

V času bivanja v Kubedu bo umetnica razvijala svoje novo delo Nit brez konca, V. Dejanje: Pripovedovalske pahljače, ki bo ustvarjeno v formatu intermedijskega pripovedovalskega performansa, hkrati pa bo prilagojeno tudi razstavnemu formatu.

Dogodek, na katerem bo umetnica predstavila svoje ustvarjanje v Kubedu in delo, bo v torek, 30. maja, ob 19. uri, v ateljeju Hiše Alojza Kocjančiča v Kubedu.

Več o programu je na voljo TUKAJ.

Foto: ZMKT, Jaka Ivančič