DomovKulturaMala loža gosti razstavo Poskus rekonstrukcije razvoja srednjeveškega Kopra

Mala loža gosti razstavo Poskus rekonstrukcije razvoja srednjeveškega Kopra

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska Mala loža od danes pa vse do ponedeljka, 18. aprila, gosti razstavo Mesto in otok. Poskus rekonstrukcije razvoja srednjeveškega Kopra, ki je nastala v okviru projekta Koprska Pretorska palača: podoba, pomen in namen pri Mednarodnem središču za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) Filozofske fakultete v Ljubljani.

V središče razstave je postavljen Koper, ki leži na otoku. Poleg velikosti urbanega areala se je s spreminjanjem nivoja vodne gladine predvsem pa z nasipavanjem in načrtnim širjenjem otoka na južni strani spreminjala tudi velikost otoka. Rasti mesta in otoka lahko sledimo skozi štiri ključne faze. Leto 1000 predstavlja čas pred nastankom komun, leto 1250 čas nastanka komun, 1350 in 1450 njihovo rast in razvoj, z zadnjim plakatom pa pridemo že v zgodnji novi vek, torej v čas, ko je mestni raster Kopra znan z načrta Giacoma Fina iz leta 1619. Velikost Kopra v vsakem od teh obdobij primerjamo z velikostjo drugih središč na vzhodni jadranski obali (Dubrovnik, Zadar, Piran, Trst), hkrati pa primerjamo tudi umeščenost komunalnih palač in škofijskih kompleksov v mestne rastre.  V spodnjem pasu teče časovni trak, na katerem so nanizani najpomembnejši dogodki iz srednjeveške zgodovine Kopra, spremljajo pa ga ilustracije ohranjenih spomenikov iz tistih časov, ki pričajo o moči in bogastvu mesta.

»Razstava Mesto in otok. Poskus rekonstrukcije razvoja srednjeveškega Kopra ni končni rezultat našega raziskovalnega dela, temveč vmesna postaja, s katero želimo odpreti ključna vprašanja o rasti mesta in otoka pred najstarejšim mestnim načrtom iz leta 1619. Rekonstrukcija temelji na koprskih arhivskih virih, predvsem pa na poznavanju urbanega razvoja s Koprom primerljivih mest,« pove vodja projekta in avtorica idejne zasnove Renata Novak Klemenčič z Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in doda: »To znanje se je v zadnjem času zelo povečalo, saj sta umeščanje beneške oblasti v stara mestna jedra in razporejanje mestne elite okrog novih središč trenutno med najbolj aktualnimi temami arhitekturne in urbane zgodovine. Upam, da bodo odgovori na vprašanja, ki jih razstava odpira, v prihodnosti dopolnili odlične raziskave urbanizma Finovega časa, za katere ima velike zasluge društvo Histria in ki so pripeljale do izjemne monografije Koper. Urbana geneza

V sklopu razstave bosta tudi dva spremljevalna dogodka v Mali loži. Prvi bo v torek, 5. aprila, ob 18. uri, ko bo potekalo predavanje Ane Jenko Kovačič na temo Koper 12. in 13. stoletja med komuno in škofijo, med oglejskimi patriarhi in Benetkami. V torek, 12. aprila, ob 18. uri pa bo predavanje Renata Novak Klemenčič na temo Ostanki srednjeveške arhitekture v Kopru in problem njene interpretacije.

Več o projektu Koprska Pretorska palača: podoba, pomen in namen na povezavi.

Foto: MOK, Matej Klemenčič