DomovNoviceMarijino vnebovzetje prinaša upanje in ljubezen

Marijino vnebovzetje prinaša upanje in ljubezen

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovesni praznik Marijinega vnebovzetja, ki ga praznujemo danes, spada med najstarejše Marijine praznike. Nastal je v Jeruzalemu, kjer je bila cerkev “Marijinega počivališča” na poti v Betlehem, kjer je rodila Jezusa.

Med kristjani je od naj starejših časov vladalo prepričanje, da Marija ob koncu svojega življenja ni umrla, temveč samo zaspala ter bila potem z dušo in s telesom vzeta k Sinu. Praznovanje Marijinega poveličanja je bilo že v 5. stoletju razširjeno tudi na Zahodu.

Versko resnico o Marijinem vnebovzetju – da je bila vzeta v nebesa z dušo in s telesom – je slovesno razglasil papež Pij XII. leta 1950 z apostolsko konstitucijo Munificentissimus Deus. Številne cerkve po svetu – od mogočnih katedral do vaških in božjepotnih cerkvic – izpričujejo vero v Marijino vnebovzetje.

Cerkev Marijinega vnebovzetja v Kopru. Foto: geago.si

Ta dogma velja v Rimskokatoliški cerkvi, vendar pa je bila vera v Marijino vnebovzetje zelo razširjena že prej in to tudi v številnih drugih krščanskih cerkvah. Tudi v pravoslavnih cerkvah verjamejo, da je bilo Marijino telo po smrti čudežno prenešeno v nebesa in 15. avgusta praznujejo ustrezni praznik.

Pisna vira, ki poročata o Marijinem vnebovzetju ali zaspanju (lat. dormitio), sta t. i. apokrifna evangelija Zaspanje svete Božje Matere in Prehod blažene Device Marije. K tema spadajo še številni spisi in druga dela pomembnih teologov iz prvih stoletij krščanstva, npr. sv. Janeza Damaščana, sv. Efrema Sirskega, sv. Epifanija in Timoteja Jeruzalemskega.

Na praznik Marijinega vnebovzetja se veliko vernikov odloči tudi za romanje. Foto: arhiv ekoper.si

Ime Marija je v raznih oblikah najbolj razširjeno ime pri nas in tudi po svetu. Marijinih praznikov je veliko, zato so tudi godovi tistih, ki jim je ime Marija, Marica, Maja, Marička, Marinka, Mici, Micka, Minka, Mirjam in še kako drugače, razpodeljeni na različne dneve. Veliko pa jih goduje na današnji praznik

Marijino vnebovzetje je praznik upanja, saj nam sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti. Poleg tega pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Katoliška Cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene.

Maríjino vnebovzétje je tako eden izmed največjih krščanskih praznikov, ki so ga slavili že v apostolskih časih. V srbski pravoslavni cerkvi se ta praznik imenuje Velika gospojina, v številnih drugih pravoslavnih cerkvah pa Marijino zaspanje.

 Od leta 1992 dalje je Marijino vnebovzetje tudi v Sloveniji dela prost dan.