DomovNoviceMaxi Jena s svojo prvo zmago na znameniti Fiumanki

Maxi Jena s svojo prvo zmago na znameniti Fiumanki

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Jadrnica Maxi Jena je bila najhitrejša na znameniti 19. Fiumanki, 18 navtičnih milj dolgi regati v Reškem zalivu, kjer je bilo letos okoli 200 jadrnic. Najboljšo slovensko tekmovalno jadrnico je krmaril hrvaški olimpijec Ivan Kljaković Gašpić, v vlogi taktikov pa sta nastopila lastnik jadrnice Maxi Jena, Gašper Vinčec, in Mitja Kosmina.

V zalivu pred Reko je potekala že 19. Fiumanka, štiridnevna prireditev, katere vrhunec je 18 navtičnih milj dolga regata, letos z okoli 200 jadrnicami vseh velikosti. Med njimi, poleg Maxi Jene, tudi maksi jadrnice, kot so Adriatic Europa, Molo Longo, Generali.

Najboljšo slovensko tekmovalno jadrnico je krmaril hrvaški olimpijec Ivan Kljaković Gašpić, v vlogi taktikov pa sta nastopila lastnik jadrnice Maxi Jena, Gašper Vinčec, in Mitja Kosmina. Foto: Facebook Maxi Jena

“Regato brez vsakršne napake,” kot jo je poimenoval Vinčec, je 24-metrska morska lepotica končala v približno eni uri in 45 minutah.

Sobotno neurje s točo in z močnim vetrom je sicer močno skrajšalo trening skoraj 20-članske posadke, a je ekipi vseeno uspelo izvesti vse ključne manevre in preizkus različnih jader, kar se je v sobotni regati s šibkim vetrom okoli osem vozlov izkazalo za ključno.

Fiumanka je bila sicer zadnja regata po 16 letih, na kateri je Maxi Jena nastopila s tem imenom. Prek poletja tako jadrnico kot spremljevalne projekte čakajo novosti na več ravneh, več informacij pa bo Gašper Vinčec z ekipo predstavil jeseni.