DomovNoviceMednarodni festival mladih umetnikov bo tudi letos prebujal mesto

Mednarodni festival mladih umetnikov bo tudi letos prebujal mesto

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Primorski poletni festival, ki je z letošnjim bogatim programom prepričal že številne ljubitelje kulture, v drugi polovici julija prinaša še tretjo izvedbo PPF Mladi. Festival, ki letos iz festivalskega sklopa prerašča v samostojen dogodek z mednarodno udeležbo gledaliških akademij, bo potekal med 18. in 23. julijem na Verdijevi ulici.

Na letošnji PPF Mladi prihajajo študentke in študenti iz Reke,  Zagreba, Banja Luke in Ljubljane. Štirideset mladih bo štiri dni igralo predstave, izmenjevalo izkušnje, se pogovarjalo o gledališču in spoznavalo Koper, njegov utrip ter domačine.

PPF Mladi je namenjen mladim umetnikom, mlademu občinstvu in oživitvi koprskega mestnega jedra. V štirih dneh bomo videli številne nastope gledaliških akademij. Med prvimi klasike A. P. Čehova (Akademija uporabnih umetnosti Reka) Maksima Gorkega (Umetniška akademija Univerze Banjaluka), Ivana Cankarja, ki so se ga lotili na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani ter avtorski projekt po motivih W. Shakespearja in H. Ibsena z Akademije dramskih umetnosti Zagreb.

Strokovni del programa bodo predstavljali Pogovori z ustvarjalci, ki bodo na programu vsak dan pred predstavo – beseda bo tekla o nastajanju le-teh, izkušnjah na akademiji ter prihodnosti: mladih in gledališča. S prihodom akademij iz regije organizatorji uvajajo tudi novost: nagrado občinstva, ki jo bodo podelili po zadnji predstavi. Gledališkim večerom bo sledil večer študentskega filma, na katerem bomo videli filme študentov režije iz Ljubljane, Zagreba in Utrechta.

Rdeča nit festivala bo glasba, ki bo dogajanje na Verdijevi ulici spremljala vseh šest dni. Skupaj z domačim reggae dvojcem Freedom Fighters bo nastopil pevec Tadiman, sicer vodja zasedbe Siti Hlapci, pevec italijanske skupine Makako Jump in mednarodne zasedbe Ufoslavians. Pantaloons bodo na PPF Mladi nastopili že tretjič, tokrat v sodelovanju z bratsko zasedbo iz Italije Techno Vikings. Ponovno pa bo po odru skakal tudi izolski raper Drill, ki je pred časom izdal svoj peti solistični album. Nastopili bodo še: The Chillers, JK Soul, Popotnik, 2B, Out-lot, Denis Beganović, Alessio, Boltzman in Benjamin Shock.

Umetniški vodja festivala PPF Mladi Ivan Loboda v družbi organizatorja in producenta festivala Mateja Sukiča.

»PPF Mladi se vrača v mestno središče, kjer bo ponovno živahno in barvito. Letošnji program bo dovolj pester, da bodo lahko domačini in zabave željni iz ostalih istrskih občin brez težav vsak večer v tednu preživeli na Verdijevi in s polno žlico zajemali kulturo ter se družili z umetniki iz drugih držav,« pove producent in organizator PPF Mladi Matej Sukič in doda: »S tem dogodkom želimo v Gledališču Koper, Klubu študentov občine Koper in na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem prispevati k nekoliko drugačnemu dogajanju v mestu, ki v prvi vrsti ne zasleduje množičnosti in s tem čim večjega dobička organizatorjev, ampak želi ponuditi butično in kakovostno preživljanje prostega časa vsem generacijam.«

Več informacij o letošnjem pestrem programu PPF Mladi najdete na povezavi.

Foto: Gledališče Koper