DomovNoviceMestna občina Koper predstavila projekt KAŠTellieri

Mestna občina Koper predstavila projekt KAŠTellieri

Naši krajiNoviceObvestilaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je na današnji novinarski konferenci skupaj s partnerji predstavila nov projekt KAŠTellieri, katerega glavni cilji so ohranitev, ovrednotenje in zaščita kulturne dediščine gradišč oziroma kaštelirjev Zgornjega Jadrana. Mednarodni projekt, ki se je začel 22. aprila in bo trajal do 21. oktobra 2026, sofinancira Evropska unija iz programa Interreg VI-A Italija– Slovenija 2021–2027.

Poleg Mestne občine Koper, ki je tudi vodilni partner projekta, v projektu sodelujejo še Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Javni zavod za turizem in kulturo Miren Kras, Venetian Cluster, Občina Dolina ter Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti. Glavni cilji projekta so ohranitev, ovrednotenje in zaščita kulturne dediščine gradišč oziroma kaštelirjev v okviru trajnostne kulturno-turistične destinacije Čezmejna Dežela prazgodovinskih gradišč – kaštelirjev Zgornjega Jadrana. Projekt želi oživiti, promovirati in interpretirati izbrana gradišča skozi inovativne in trajnostno naravnane produkte čezmejnega turizma, s posebnim poudarkom na socialnem vključevanju in zelenem prehodu. Partnerji projekta bodo oblikovali skupno strategijo in akcijski načrt za trajnostno kulturno-turistično destinacijo ter ustanovili Arheološki inštitut za Zgornji Jadran.

V okviru projekta bodo na gradišču v Elerjih potekale arheološke raziskave, organizirana bodo usposabljanja za turistične vodnike in arheološke delavnice za otroke s posebnimi potrebami. Potekali bodo tudi čezmejni dogodki, kot so Dan kaštelirjev in festivali na gradiščih, ki bodo prispevali k večji prepoznavnosti te pomembne kulturne dediščine.

Projekt KAŠTellieri predstavlja izjemno priložnost za obuditev in valorizacijo prazgodovinske kulturne dediščine na čezmejnem območju Italije, Slovenije in Hrvaške. Z inovativnimi pristopi, digitalizacijo in trajnostnim turizmom bo prispeval k ohranitvi te dediščine ter hkrati izboljšal ekonomske in socialne razmere na čezmejnem območju.

Skupna vrednost projekta znaša 1.364.133,46 evra. 1.217.275,58 evra bo sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 125.968,82 evra pa iz italijanskega nacionalnega javnega sofinanciranja. Delež Mestne občine Koper znaša 319.600 evrov, od tega bo znesek v višini 255.680 evrov sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj.

Foto: MOK