DomovNovicePraznovanje zavetnika mesta prinaša pester program

Praznovanje zavetnika mesta prinaša pester program

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred vrati je vikend, ki bo v mesto Koper, ki letos praznuje 1500 let, prinesel praznično vzdušje. Ob prazniku zavetnika mesta sv. Nazarija bo potekal pester program, od sejma s predstavitvijo istrske tradicije, do procesije po mestnih ulicah in zanimivega prikaza zgodovine mesta z video mapiranjem na Pretorsko palačo.

Pred 1500-leti so junija meščani in meščanke Kopra praznovali svojega zavetnika sv. Nazarija. Na ta prazničen dan so mesto okrasili s sivko, ki velja za »klasje sv. Nazarija«, in njen poseben vonj je dal prazničen pečat mestu. Meščanke so prodajale šopke sivk in značilno pecivo »bussolaije«. Na ta dan je potekal tudi sejem sv. Nazarija in procesija po ulicah Kopra s svetnikovimi relikvijami. Letos bo Koper ta pomemben dogodek in bogato tradicijo 15., 16. in 18. junija ponovno obudil. Tri dnevni pester program so v sodelovanju z Mestno občino Koper pripravili Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Škofija Koper in italijansko središče Carlo Combi Koper.

Sejem sv. Nazarija

Sejem, ki ga organizira Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, bo v soboto, 15. junija, in nedeljo, 16. junija, potekal na Prešernovem trgu vse od 9. do 17. ure. Predstavile se bodo krajevne skupnosti, različna turistična in druga društva Mestne občine Koper, umetniki in obrtniki ter ostali ustvarjalci. V soboto bo prava atrakcija zagotovo starodobno gasilsko vozilo, s katerim se bodo pripeljali člani Turističnega društva Dekani. Zavod za vseživljenjsko učenje, ustvarjanje in dobro počutje (Zavod CONA B.P.) bo demonstriralo oblikovanje gline na lončarskem vretenu. Obiskovalci si bodo lahko ustvarili svoj unikatni lonček za sladoled.

V nedeljo med 9. in 12. uro bo za obiskovalce pravo doživetje prikaz tradicionalne družabne igre mora, ki jo še danes igrajo po nekaterih istrskih vaseh in jo bodo v organizaciji društva Fined na Prešernovem trgu tudi prikazali. Med 10. in 12. uro bo na stojnici Društva Vinol gostovala vinska kraljica slovenske Istre Neja Mihelj. Priložnost za obiskovalce, da pobližje spoznajo avtohtone istrske vinske sorte in lokalna oljčna olja. V ospredju bo tudi sivka, ki je veljala za klasje sv. Nazarija. Zeliščni raj bo prikazal destilacijo sivke in postopek pridobivanja eteričnih olj ter drugih izdelkov iz te čudovite rastline. Sivko in druge rastline bodo na voljo v cvetličarni Marjetica, ki se nahaja na Prešernovem trgu. Odprti bodo tako v soboto kot tudi nedeljo. Sivko pa bo možno v času sejma tudi okusiti v Krofarni Da Ponte, v kateri bodo pripravili okusne krofe s sivkino kremo.

Procesija po mestnih ulicah

V soboto, 15. junija, bo v Stolnici Marijinega vnebovzetja slavnostni koncert sakralne glasbe. Dan kasneje, v nedeljo, bo procesija in slovesna sveta maša v čast svetemu Nazariju. Začela se bo ob 9.30 na Gortanovem trgu, sprevod pa bo svojo pot nadaljeval po Pristaniški in Kidričevi ulici do Titovega trga ter se zaključil v stolnici s sveto mašo. Procesijo bo spremljal Pihalni orkester Koper. Po sveti maši bo na Titovem trgu zaigrala skupina Mužika sv. Lazar iz Boršta, ki bodo obiskovalce tudi pospremili na Prešernov trg, kjer se bo dogajal sejem sv. Nazarija.

Zaradi procesije ob prazniku sv. Nazarija bo v nedeljo, 16. 6., med 9. in 10. uro popolna zapora Pristaniške ulice (od krožišča do Kidričeve ulice) in Kidričeve ulice. Prebivalce starega mestnega jedra prosimo za razumevanje in strpnost ter jih vabimo k skupnemu praznovanju zavetnika mesta ob jubileju mesta, ki letos praznuje 1500 let.

Pročelje Pretorske palače bo osvetljeno z zgodovino Kopra

Posebno doživetje za občanke in občane MOK in obiskovalce bo nedvomno na predvečer samega praznika sv. Nazarija, ko bo pročelje Pretorske palače osvetljeno z zgodovino Kopra. Mestna lepotica se bo preobrazila v platno za video mapiranje z glasbeno spremljavo. Obiskovalci bodo lahko v torek, 18. junija, ob 22. uri s Titovega trga občudovali Pretorsko palačo. Skozi svetlobne in zvočne efekte bodo na edinstven način doživeli zgodovino mesta Koper.

Torkov večer pa prinaša tudi odprtje razstave in večernice. Ob 19. uri bo v Palači Gravisi in Palači Tarsija otvoritev razstave sv. Nazarija, ki jo pripravlja Italijansko središče Carlo Combi Koper v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov »Santorio Santorio« Koper. Ob 21. uri bodo v koprski stolnici večernice.

Vabljeni občani, občanke in obiskovalci, da se pridružite praznovanju. Mestni ponudniki so za to posebno priložnost pripravili izjemno ponudbo: limonado sv. Nazarija in koktajl sv. Nazarija, ki sta poimenovana v čast zavetnika mesta, sladico »Santorio«, ki je poimenovana po znamenitem zdravniku Santoriju Santoriju, rojenem v Kopru, busollaije ter številne druge dobrote, ki bodo obudile duh preteklosti. Sicer je v mestu skozi celo leto praznično vzdušje, krasijo ga zastavice in nasadi sivke, tako domačine kot tudi obiskovalce pa vsak mesec privabljajo raznolike prireditve.

Junijsko dogajanje se bo nadaljevalo z otvoritvijo prenovljenega mestnega stolpa, ki bo v petek, 21. junija, ob 21. uri zvečer na Titovem trgu. Dogodek bodo obogatili legendarna skupina Kameleoni in nastopi akrobatov Cirkus star ter Danijele Zajc iz skupine Fourklor.

Foto: Jakob Bužan, Jaka Ivančič, Libero Pizzarello, vir: Zasebna zbirka Sergia Sergasa