DomovNoviceMiR se predstavi

MiR se predstavi

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V ponedeljek, 3. junija 2019, so v Krajevni skupnosti Dekani predstavili projekt MiR oziroma Morje in reka, mlinščice in Rižana, pod vodstvom dr. Vesne Mikolič. Nekaj dni pred tem so izpeljali čistilno akcijo ob načrtovani učni in sprehajalni poti ob reki Rižani.

S tem so javnost želeli opozoriti na pomen reke Rižane, ki je glavni vir pitne vode v slovenski Istri, in tako prispevati k bolj spoštljivemu in odgovornemu odnosu do okolja ter narave, da bi preprečili nadaljnjo degradacijo določenih območij ob reki. Nosilka projekta dr. Vesna Mikolič je opozorila predvsem na komunalne odpadne vode, kmetijstvo, industrijo in odlagališča odpadkov, saj ti predstavljajo ključna tveganja za nadaljnje onesnaževanje Rižane.

Fotografija: Utrinek z dogodka MiR se predstavi (Vir: Otilio Furlanič)

Ob tem so podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca, direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj, predsednica Krajevne skupnosti Dekani Ingrid Kocjančič, predsednik Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar, Anton Medved in predstavniki društev podpisali listino za spoštljiv in odgovoren odnos do reke Rižane.

Tudi udeleženci so dobili priložnost, da ob domačih kulinaričnih dobrotah in pijači izmenjajo besedo ali dve o življenju ob reki.