DomovNoviceV Galeriji Loža odprli razstavo Antona Flega

V Galeriji Loža odprli razstavo Antona Flega

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Obalne galerije Piran so danes v Galeriji Loža odprle pregledno razstavo keramike Antona Flega z naslovom Potovanje zaskrbljenega duha. Razstavo, ki bo na ogled do 18. avgusta, je odprla podžupanja Mestne občine Koper Maja Tašner Vatovec.

Anton Flego je leta 1964 diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani na oddelku za kiparstvo pri prof. Borisu Kalinu. Od leta 1948 živi v Kopru, od diplome do upokojitve pa je deloval kot likovni pedagog. Ustvarja v keramiki, kiparstvu in slikarstvu, občasno je deloval še kot industrijski oblikovalec in na področju gledališke scenografije.

Razstavljena Flegova keramika v Galeriji Loža je iz različnih obdobij in v različnih tehnikah ter oblikah. Kot je povedala kustosinja razstave Nives Marvin, njegovo več kot pol stoletja dolgo obdobje ustvarjanja pomeni vpogled v njegov intimni svet: »Hkrati nam potrjuje, da se danes soočamo s subjektivnim opusom, neprimerljivim s sočasnimi likovnimi govoricami, kar je gotovo posledica njegovega vztrajanja na premišljeno hoteni samosvoji umetniški poti.«

Razstavo je odprla podžupanja MOK Maja Tašner Vatovec. Ob je povedala, da je današnja razstava še en dokaz več, kako bogato je naše mesto in njegovi prebivalci: »Koper je bil in še vedno je močno kulturno središče, na katerega moramo biti ponosni.«

Pregledno razstavo Antona Flega v koprski Loži spremlja monografska publikacija, kjer sta ob predstavitvi ustvarjanja prvič objavljena še njegova bio-bibliografija (Nives Marvin, kustosinja razstave) in življenjepis, ki ga je prispevala družina Flego.