DomovNoviceNa svetovni dan okolja zaživel projekt Zelene akademije

Na svetovni dan okolja zaživel projekt Zelene akademije

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes obeležujemo svetovni dan okolja, ko še posebej poudarjamo pomembnost varstva okolja in krepimo ozaveščanje o ohranjanju narave ter naravnih virov. Letos je ta praznik tudi v znamenju projekta Zelene akademije, katerega namen je spodbuditi aktivno varovanje slovenskega morja.

Podjetje CleanSport je v Kopru zagnalo projekt Zelene Akademije, ki bo na krovu 20-metrske jadrnice združeval gospodarstvenike, športnike, šolnike in okoljevarstvenike. Program se bo izvajal na jadrnici, ki bo delovala kot predavalnica na prostem, s katero bodo šolarji obiskali najbolj problematične točke Slovenske obale.

Program bodo začeli izvajati s prihodnjim šolskim letom, v sodelovanju z Luko Koper, ki je zamisel tudi finančno podprla, in vzgojno-izobraževalnimi zavodi, kot sta Osnovna šola Koper ter Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper. Ravnateljica Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper Breda Švara je ta inovativni način učenja na prostem, stran od šolskih klopi, pozdravila z navdušenjem, saj si bodo tako dijaki snov lažje in hitreje zapomnili.

Na Osnovni šoli Koper bodo imeli pouk pod jadri šolarji četrtega, petega in šestega razreda, ki imajo varstvo okolja in morja tudi v učnem načrtu. Ravnatelj Anton Baloh je prepričan, da je ta generacija za tako vzgojo neprimernejša in najbolj dovzetna. Prvi dve leti na eko delavnicah Zelene akademije bo šolarjem omogočila Luka Koper, ki je za projekt namenila 30 tisoč evrov. Če se bo interes za sodelovanje povečal in bodo k sodelovanju pristopili še drugi partnerji, se akademiji obeta preoblikovanje v zavod, fundacijo ali ekološko društvo.

S tem projektom želijo predvsem ozaveščati o problematiki onesnaženja morja, saj plastika v morju nima zgolj neestetskega učinka, ampak je dokazano nevaren odpadek, ki škoduje vsem organizmom v morju, kot tudi ljudem.

Fotografija: Zelena akademija

»Naš cilj je bodoče generacije poučiti o stanju našega morja, jih vključiti v proces čiščenja in jih opozoriti, da lahko za zmanjšanje onesnaženosti veliko naredijo že sami, in sicer tako, da pravilno ravnajo s plastičnimi odpadki in uporabljajo čim manj plastičnih izdelkov,« je prednosti projekta izpostavil idejni vodja Jure Orel. K temu je dodal še zastrašujoče dejstvo, da se čez 20 let ne bomo imeli kje kopati, če se bo ta trend onesnaževanja nadaljeval.

Fotografija: Zelena akademija

Naše morje je veliko bolj onesnaženo z različnimi odpadki, kot se tega zavedamo, zato je napočil skrajni čas za akcijo.