DomovNoviceMladi koprski robotičarki uspešni na Evropskem prvenstvu RoboCup

Mladi koprski robotičarki uspešni na Evropskem prvenstvu RoboCup

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli teden se je v portugalskem mestu Guimarães odvijalo Evropsko prvenstvo z mobilnimi roboti RoboCup 2022. Po dvoletnem premoru zaradi omejitev epidemije je bilo to prvo  mednarodno prvenstvo v živo, katerega so se lahko udeležili najuspešnejši mladi robotiki glede na državne kvalifikacije. Mladi koprski robotičarki Nika Malej in Petra Primožič sta na tekmovanju dosegli vrhunski uspeh.

Na letošnjem evropskem prvenstvu RoboCup je bil program zelo pester, saj se je izvajalo 14 različnih disciplin – Reševanje, Nogomet, Simulacije, Labirint, Nastop, Dom – v različnih starostnih kategorijah. Za 700 udeležencev v 150 ekipah iz 21 držav je bil zato dogodek tudi izredno doživetje. Ob zaključni prireditvi sta se v nogometu pomerili celo lokalna ženska ekipa z ekipo avtonomnih robotov.

Slovenijo so zastopale dve osnovnošolski in dve srednješolski ekipi v kategoriji RoboCupJunior Reševanje črta. Ekipa OSKP iz Osnovne šole Koper v zasedbi Nika Malej in Petra Primožič je pod mentorstvom dr. Alenke Malej se odlično izkazala in z uspešno izpeljanimi petimi robotskimi vožnjami osvojila pokal za 3. mesto. Ekipa RoboKras iz Osnovne šole Komen pa si je prislužila nagrado RoboCup Spirit.

Foto: osebni arhiv